Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

KGB använder Ericssons teknik

När säkerhetstjänsterna i diktaturen Vitryssland övervakar Internet använder de svensk teknik. Telekomjätten Ericsson har levererat utrustningen som finns installerad i knutpunkter i alla delar av det vitryska nätet, uppger välinformerade källor till DN.se.

DN.se kan i dag avslöja nya uppgifter om svenska telekomföretags affärer i Vitryssland, landet som har kallats Europas sista diktatur.

Tidigare har DN.se berättat om hur vitryssar passar sig noga för hur de uttrycker sig på telefon och i mejl. De utgår från att säkerhetstjänsten övervakar dem. DN.se har också berättat hur mobiloperatörer, däribland Life som Teliasonera har stora intressen i, hjälpte polisen att spåra upp demonstranter i samband med presidentvalet 2010.

SVT:s Uppdrag Granskning har dessutom avslöjat hur säkerhetstjänsten i Vitryssland givits direkt och obegränsad tillgång till data- och telefontrafiken tack vare samarbete med Life.

Initierade vitryska källor som DN.se talat med menar dock att svenska företag är involverade på sätt som enligt deras uppfattning är potentiellt ännu allvarligare.

– Vad mobiloperatörer som Life gör är en sak. Ett större problem är den teknik som Ericsson har levererat, säger en källa till DN.se.

Av säkerhetsskäl vill dessa personer inte framträda med namn och bild. Utöver vad som redovisas i denna artikel har källorna lämnat ytterligare information som styrker deras uppgifter. Tyvärr kan vi inte redogöra för allt detta eftersom uppgiftslämnarnas identitet då skulle kunna röjas.

Vad saken enligt källorna gäller är utrustning med inbyggd teknik för så kallad DPI, deep packet inspection. DPI ger på olika sätt möjlighet att på djupet analysera, ta del av, styra och blockera datatrafik.

På internet delas informationen upp i småbitar och skickas vidare i form av paket. I normala fall behöver datorerna i nätverket, routrarna, bara läsa adresslapparna för att kunna skicka paketen vidare. Med hjälp av DPI kan man studera paketet mer i detalj samt öppna locket, titta, läsa och lyssna på själva innehållet och utifrån det bestämma vad man ska göra med det.

För diktatorer kan tekniken ge stora möjligheter att övervaka och kontrollera politiska motståndare, liksom att censurera både tjänster och information som används mot regimen.

I fallet Vitryssland handlar det, enligt DN.se:s källor, om teknik som ursprungligen utvecklades av företaget Redback. Det var tidigare ett dotterbolag till Ericsson men företaget liksom dess produkter är numera en integrerad del av den svenska telekomjätten. Den vitryska affären gjordes kring årsskiftet  2010/2011. Köpare var enligt källorna helstatliga företaget Beltelecom som sköter ryggraden i de vitryska näten för såväl telefoni som internet.

– Den här utrustningen är kopplad till knutpunkter, switchar, i alla nätverk som drivs av vitryska internetleverantörer, säger en källa.

Det finns flera olika användningsområden för DPI. Ett av dem är att upprätthålla den tekniska effektiviteten och säkerheten i näten exempelvis genom att upptäcka och stoppa virus, spam och cyberattacker. Uppgifterna till DN.se pekar dock mot att när utrustningen köptes från Ericsson var ändamålet åtminstone inte enbart tekniskt.

– Utrustningen används och kontrolleras av säkerhetstjänsterna, säger DN.se:s källa och skissar på papper hur detta är organiserat.

Enligt denna källa är det samtliga tre grenar av den fruktade vitryska säkerhetsapparaten som har tillgång till DPI-tekniken. Det är KGB, direkt arvtagare till den sovjetiska organisationen med samma namn, det är inrikesministeriet, samt en myndighet som i engelsk översättning kallas ”Operational and analytical center” (OAC).

I det här sammanhanget är OAC extra intressant. Centret är direkt underställt diktatorn själv, president Aleksander Lukasjenko. Det är också den säkerhetstjänst som har både störst kompetens och störst befogenheter när det gäller internet.

OAC sitter på mångdubbla stolar på ett sätt som är typiskt för rättsosäkerheten och den oklara myndighetsutövningen i Vitryssland. Centret är i vissa avseenden tillsynsmyndighet, delvis liknande Post- och telestyrelsen (PTS) i Sverige. OAC förvaltar samtidigt den nationella toppdomänen .by – en uppgift som i Sverige sköts av den fristående stiftelsen .SE.

Än mer anmärkningsvärt är att OAC ansvarar för den lista på webbsajter som internetoperatörerna är skyldiga att blockera och som därför inte går att nå. Bland annat ska sajter som uppmuntrar extremism stoppas – en av många gummiparagrafer som ger regimen stora möjligheter att censurera politiska motståndare.

Förutom direkt blockering har säkerhetstjänsten i känsliga lägen också bromsat trafik till vissa sajter. Dessutom har OAC pekats ut som ansvarig för rena cyberattacker mot oppositionella sajter. Charter97.org har både utsatts för DDOS-attacker och infekterats med virus.

Till bilden hör också att internetoperatörerna enligt organisationen Freedom House på informella vägar lämnar över statistik över nättrafiken nedbruten på användarnivå. Avlyssnade samtal och utskrifter av mejl används som bevis mot oppositionella i politiskt motiverade rättegångar.

Ericsson varken bekräftar eller dementerar försäljningen av DPI-tekniken.

– Som leverantör kan vi inte kommentera enskilda kontakter eller kundåtaganden. Det gör vi aldrig i något land där vi är verksamma, säger Fredrik Hallstan på Ericssons pressavdelning.

Hallstan framhåller utrustningens tekniska syften.

– DPI är nödvändigt för att Internet ska fungera. Ett användningsområde är att se till att man får bättre flyt i näten. Hur operatörerna använder den är olika från fall till fall. Problemet är att samma teknik som kan användas för så många goda syften också kan missbrukas. Det är en svår fråga som är mycket viktig för oss, säger Fredrik Hallstan och hänvisar till Ericsson deltagande i forum där problemet diskuteras.

Elaine Weidman är ansvarig för CR, ansvarsfullt företagande, på Ericsson. Hon framhåller att Ericsson endast säljer standardiserad nätverksutrustning som ser likadan ut på alla marknader.

– Vi anpassar den inte specifikt för övervakning. Det finns bolag som har specialiserat sig på detta men vi har tagit ett beslut om att inte göra det, säger Weidman till DN.se.

Däremot innehåller Ericssons utrustning för metoder som brukar sammanfattas under beteckningen ”lawful interception” (laglig avlyssning). Weidman framhåller att detta krävs enligt såväl internationella standarder som nationella lagar. Även Ericssons DPI-utrustning faller inom dessa ramar, enligt henne.

– Det kan mycket väl vara sant att det handlar om standardutrustning. Men i Vitryssland är den här frågan ändå mycket känslig, säger en vitryss till DN.se.

– Problemet är att myndigheterna ger ingen insyn och de kan inte hållas ansvariga. Regimen har ett mycket starkt intresse av att kontrollera befolkningen och censurera informationen. Den använder till och med kriminella cybermetoder som befolkningen har svårt att skydda sig mot.

Denna person vill inte i första hand angripa Ericsson utan önskar framför allt att företagets representanter ska förstå situationens allvar.

– I en situation med politisk kris och aktivism kan nätverksutrustningen användas för förtryck. Den kan tjäna dubbla syften, det måste man vara medveten om.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.