Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Khaddafi gömmer miljarder i Sverige

Libyens ledare Muammar Khaddafi kan inte längre komma år sina stora tillgångar i Sverige.
Libyens ledare Muammar Khaddafi kan inte längre komma år sina stora tillgångar i Sverige. Foto: Ben Curtis / AP
Muammar Khaddafi och regimen i Libyen har tillgångar på över tio miljarder kronor som är frysta i Sverige. Eftersom EU:s ekonomiska sanktion nyligen utvidgades till att gälla fler företag och personer är det sannolikt ännu mer som är placerat här.

Sedan den 10 mars ska alla tillgångar som den nuvarande libyska ­regimen har i Sverige frysas, enligt ett EU-beslut som bygger på FN:s resolution. Beslutet rör en mängd personer och enheter som har ­anknytning till Khaddafi.

De frysta tillgångarna rapporteras till Finansinspektionen, som vidarebefordrar uppgifterna till EU-kommissionen.

Hittills har tillgångar till ett värde av över tio miljarder kronor frysts, enligt inspektionen. Vilka som har fryst tillgångarna och vad pengarna investerats i är okänt.

– Var de finns och vilka typer av tillgångar det är kan vi inte ­kommentera, säger Jonatan Holst, tillförordnad presschef vid Finans­inspektionen, och hänvisar till banksekretessen.

I gårdagens DN sade utrikes­minister Carl Bildt att han var förvånad över de belopp som har hittats i Sverige.

Enligt EU:s beslut är alla rättssubjekt, alltså personer, myndig­heter och företag, skyldiga att frysa tillgångar som har anknytning till Khaddafi. Därmed berörs banker, fonder, riskkapitalbolag med flera.

– Vi kontrollerar dels om vi har kunder som finns med på listorna, dels alla internationella betalningar – både inkommande och utgående. Vi kör listorna mot vårt kundregister, säger Jan Björkman, penningtvättsamordnare på SEB.

Jan Björkman vill inte svara på om banken haft många ”träffar” men säger att sanktioner blir allt vanligare.

– Nu har vi lagt in Libyen som ”Spärrat land” i vårt filter. Det betyder att alla betalningar stoppas. Sedan avgör en särskild kommitté om det är okej eller inte.

På måndagen utvidgade EU sina ekonomiska sanktioner med ytterligare elva personer och nio företag som har anknytning till den libyska regimen.

Ett av de företag som berörs är Libyan Investment Authority (LIA), den statliga fond som förvaltar vinsterna av Libyens stora olje­resurser. LIA förvaltar tillgångar värda uppskattningsvis 70 miljarder dollar, nästan 440 miljarder kronor. Bland dem finns aktier i det italienska fotbollslaget Juventus, den brittiska mediekoncernen Pearson, som äger Financial Times liksom fastigheter i London. LIA investerar även i statsobligationer.

När det gäller investeringar knutna till Sverige är det sedan tidigare känt att Libyen har bidragit till att finansiera en moské i ­Malmö samt att forskare vid Uppsala universitet har fått bidrag. Även det ansedda universitetet London School of Economics har tagit emot bidrag. När det blev offentligt häromveckan lämnade rektorn för universitetet sin post.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.