Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

KI-chef fick köpa aktier billigt

En av Karolinska Institutets högsta chefer, dekanus Jan Carlstedt-Duke, fick köpa ett antal aktier billigt av börsbolaget Karo Bio. Samtidigt ansvarar han för forskningsbidrag till Novum som samarbetar med Karo Bio.

Aktieböckerna visar att Carlstedt-Duke ägde närmare 12.000 aktier i Karo Bio när företaget börsintroducerades 1998. Aktierna var då värda runt en miljon kronor. I dag äger han drygt 7.000 aktier, enligt den senaste offentliga aktieboken.

De första aktierna fick han köpa mycket billigt av Karo Bio under 90-talet som ersättning för konsulttjänster han gjorde åt bolaget.

- Sedan har jag som individ aktivt gått in och köpt och sålt. I efterhand har det varit en dålig affär, säger han.

Hur ser du på att du privat har aktier i ett bolag knutet till KI samtidigt som du är dekanus?

- Jag har ingen relation till Karo Bio som dekanus. Eftersom jag gjort förlust har jag ingen lust att sälja av dem. Jag har fortfarande hopp om att det ska gå bättre, säger Jan Carlstedt-Duke.

Karo Bio har forskningsavtal med Gustafssons institutioner vid Novum. Samtidigt fördelar KI genom ett antal stiftelser pengar till forskning som sker vid bland annat Novum. Ansvarig för den fördelningen är Jan Carlstedt-Duke.

- Det har inget med Karo Bio att göra. Det är oftast yngre forskare som får medel till forskning.

Men flera av dem arbetar på Novum?

- Jo, men det finns många grupper på Novum, säger Jan Carlstedt-Duke.

DN har tidigare beskrivit hur Karolinska institutet försvarat professor Jan-Åke Gustafssons verksamhet och hans engagemang i börsbolaget Karo Bio.

Företaget har haft som uppgift att försöka kommersialisera en del av de forskningsfynd professor Gustafsson gör vid KI. Gustafsson är initiativtagare, styrelseledamot, konsult och aktieägare i bolaget. DN har också berättat hur Gustafsson sålde upptäckten av ER-beta, som två av hans forskare gjorde, för en dollar till Karo Bio.

Carlstedt-Duke anses av flera på Karolinska institutet som KI:s mest inflytelserika person. Anledningen är att han ansvarar för fördelningen av forskningspengar inom KI. En del av de anslagen går till forskning som bedrivs vid de två institutioner vid Novum där Jan-Åke Gustafsson är prefekt och chef.

Andra ledande personer vid Karolinska Institutet med privata intressen i Karo Bio är professor Hans Jörnvall som även är sekreterare i Nobelkommittén och professor Bo Angelin som bland annat sitter i Nobelförsamlingen.

- De aktierna köpte jag helt privat och jag sålde dem med förlust för länge sedan, säger Hans Jörnvall.

Jan-Åke Gustafsson gjorde hösten 2001 en reavinst på cirka fem miljoner kronor när han sålde Karo Bio-aktier. DN har även berättat att försvarsminister Leni Björklund äger en mindre aktiepost i Karo Bio.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.