Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

KI: Tillväxten är svagare än normalt

Om Konjunkturinstitutet har rätt får regeringen ont om pengar till vallöften 2014. Institutet spår en ny konjunktursvacka med negativ tillväxt i höst. Prognosen är betydligt dystrare än finansminister Anders Borgs bedömning.

Anders Borg tecknade en positiv bild av den svenska ekonomin på Harpsund förra veckan med kraftigt fallande arbetslöshet framöver. Men prognosmyndigheten Konjunkturinstitutets (KI) bedömning är inte lika förhoppningsfull.

– Första halvåret i år var överraskande starkt men de flesta tecken tyder på att det nu kommer att bli sämre. Förtroendeindikatorerna ligger under det historiska snittet i vår barometer och de internationella signalerna är svaga, säger generaldirektören Mats Dillén.

Lågkonjunkturen fördjupas under hösten och under tredje kvartalet krymper den svenska ekonomin med 0,8 procent i skuggan av den pågående krisen i euroområdet. Euroländerna har fortfarande lång väg tillbaka till balans samtidigt som den starka svenska kronan plågar exportföretagen.

Den inramningen ger en svag svensk tillväxt och KI räknar med betydligt högre arbetslöshet än regeringen gör. Arbetslösheten kryper upp mot 8 procent nästa år för att sedan börja dämpas igen.

Det betyder också att de offentliga finanserna inte alls utvecklas lika starkt som Anders Borg hoppas. KI räknar med att det finns ett ganska blygsamt reformutrymme på totalt 20 miljarder kronor fram till 2016. Det innebär att det blir svårt för regeringen att presentera dyrbara vallöften eller skattesänkningar under valåret 2014, utan att riskera de stabila statsfinanserna.

Men med Borgs syn på arbetslösheten växer reformutrymmet rejält. Då finns i stället 60–65 miljarder som regeringen kan sätta sprätt på fram till 2016. Samtidigt bedömer Mats Dillén att KI:s prognos ligger mer i linje med andra bedömares än Borgs positiva prognos med fallande arbetslöshet ner till drygt 5 procent.

– När det gäller arbetslösheten ligger vi mer i mittfåran bland prognosmakarna än regeringen gör. Men när man ser på forskningen har finansdepartementet samtidigt visst stöd för sin syn, säger Dillén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.