Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kina kan köpa italienska statspapper

Italiens regering vill att Kina hjälper landet ur skuldkrisen genom betydande köp av italienska statsobligationer och investeringar i strategiskt viktiga företag, rapporterar Financial Times.

Statstjänstemän i Italien uppger för tidningen att en kinesisk delegation i förra veckan var i Rom för att bland annat träffa finansminister Giulio Tremonti och att förhandlingarna väntas fortsätta inom kort.

Uppgifterna om Kinas eventuella köp av italienska statspapper gav stöd åt börskurserna i Asien, där Tokyobörsen steg med omkring en procent. Euron, som de senaste dagarna fallit till den lägsta nivån på sju månader, stärktes något.

Även i Europa väntas börserna stiga när handeln inleds, enligt finansiella bookmakers. Börserna i London, Frankfurt och Paris väntas öppna 1,4—1,9 procent högre, skriver Reuters.

Finlands statsminister Jyrki Katainen åker i dag till Tyskland för att träffa sin kollega, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, för att diskutera eurokrisen, skriver FNB. Förmodligen lär de båda diskutera det faktum att Finland vill ha säkerheter för stödpaketet till Grekland, något som retat upp de andra stödländerna.

– Det är svårt att koordinera och komma överens om en gemensam väg när det finns så många länder med olika politiska och ekonomiska lägen, säger USA:s president Barack Obama om krishanteringen i eurozonen på en pressträff med spanska medier i Washington, rapporterar den spanska tidningen El Mundos nätsida enligt Reuters.

– I slutändan måste de stora länderna i Europa, Europas ledare, träffas och fatta beslut om hur de ska koordinera sig, tillägger han.

Enligt Obama måste den penningpolitiska integrationen inom valutaunionen EMU avspeglas i en bättre koordinerad och mer effektiv finanspolitik.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.