Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kina lovar miljarder till ”nya Sidenvägen”

Xi Jinping.
Xi Jinping. Foto: Wu Hong/AFP

Kinas högste ledare Xi Jinping lovade på ett toppmöte på söndagen 124 miljarder dollar till den nya ”frihandels- och fredssatsningen” som ska etablera Kina som det nya globala ledarlandet, efter att USA:s president Donald Trump gått in för att säga upp frihandelsavtal och lanserat sin ”USA först”-politik.

Kina har lanserat det som kallas för den nya Sidenvägen för att öka handelsutbytet mellan Asien, Afrika och Europa. Planerna sockras med miljarder av dollar i infrastruktursatsningar på främst kommunikationer. Tanken är att bygga ”handelskorridorer” mellan kontinenterna, både på land och till sjöss. Det handlar om landsvägs-, järnvägs- och sjötransporter. Järnvägar byggs i många länder, och i enorm takt.

På ett toppmöte i Peking i Kina på söndagen, med företrädare och ledare från hela världen, sade Xi Jinping att syftet var att bygga en ”öppen plattform av samarbete för att upprätthålla och växa världsekonomin”, skriver Reuters.

”Världen måste skapa villkor som stöder öppen utveckling och uppmuntrar byggandet av system för rättvis, rimlig och transparent världshandel, samt regler för investeringar” menade Xi Jinping enligt Reuters.

Satsningarna finansieras med kinesiska statliga fonder och banklån, som utvecklingsländer ska få söka. Sammanlagt handlar det om 124 miljarder dollar som ska göras tillgängliga.

För att få lånen måste länderna ansluta sig till projektet Sidenvägen, som också kallas ”Ett bälte, en väg”.

På toppmötet finns deltagare från 29 länder och FN, Världsbanken och IMF, Internationella valutafonden.

Från Sverige finns infrastrukturminister Anna Johansson på plats.

Planerna har fått ett blandat mottagande, där bland andra Indien avstått från att vara med och kritiserat att handelsvägarna går över landområden som man tvistar med grannlandet Pakistan om.

Vissa västländer ser med oro på att Kinas globala inflytande ökar, och poängterar att infrastruktursatsningarna måste vara hållbara ur miljösynpunkt, och transparenta ekonomiskt.

Indien varnar också för skuldfällor som fattigare länder kan hamna i.

Xi Jinping sade att Kina inte kommer att försöka ”exportera sitt samhällssystem” till andra länder, och inte lägga sig i andra länders inre angelägenheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.