Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-17 18:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kina-protesterar-mot-usas-gripande-av-huawei-chef/

Ekonomi

Kina protesterar mot USA:s gripande av Huawei-chef

00:40. Kina protesterar mot att en av it-jätten Huaweis högsta chefer, Meng Wanzhou, har gripits i Kanada på amerikansk begäran och eventuellt kan komma att utlämnas till USA.
Huaweis CFO har gripits i Kanada på USA:s begäran.
Bild 1 av 1 Huaweis CFO har gripits i Kanada på USA:s begäran. Foto: Magnus Hallgren

Kina protesterar mot att en av Huaweis högsta chefer, Meng Wanzhou, har gripits i Kanada på USA:s begäran. USA har flera utredningar i gång där företaget misstänks vara ett säkerhetshot.

Rätta artikel

Kina har framfört protester till såväl Kanada som USA, och ”manat dem att omedelbart korrigera denna missgärning och återupprätta fröken Meng Wanzhous frihet”, heter det i en kommuniké från Kinas ambassad i Ottawa. Exakt vad hon anklagas för är okänt sedan hennes försvarare lyckats få domstolen att belägga polis och åklagare med yppandeförbud. 

Meng Wanzhou – även känd som Sabrina Meng och Cathy Meng – är finanschef, CFO, på det stora kinesiska it-bolaget, vice styrelseordförande och dotter till företagets grundare Ren Zhengfei. Hon greps i Vancouver den 1 december, meddelar Kanadas justitiedepartement, som tillägger att en första domstolsförhandling om hennes fall ska hållas på fredagen.

Läs även: Gripandet försvårar samtalen mella USA och Kina

Kinas kanadensiska ambassad har på torsdagen publicerat en protest. ”Den kinesiska sidan motsätter sig och protesterar mot sådana handlingar som på ett allvarligt sätt inkrätar på offrets mänskliga rättigheter”, skriver man, och bedyrar att hon ”inte har brutit mot amerikansk eller kanadensisk lag”.

Huaweis CFO har gripits i Kanada på USA:s begäran.
Huaweis CFO har gripits i Kanada på USA:s begäran. Foto: Magnus Hallgren

En källa till Globe and Mail säger att Meng Wanzhou på något vis försökt kringgå de amerikanska sanktionerna mot Iran. Wall Street Journal avslöjade i våras att USA:s justitiedepartement utreder Huaweis förhållande till Iransanktionerna och bolaget riskerar böter, övervakning samt fängelse för enskilda företrädare – kinesiska rivalen ZTE betalade i en överenskommelse 892 miljoner dollar förra året för att ha brutit mot sanktionerna.

Huawei är ett av flera kinesiska företag som anklagas för att bryta mot USA:s sanktioner mot Iran och Nordkorea. Amerikanska medier har också rapporterat om utredningar där Huawei ses som ett säkerhetshot i allmänhet, och att i synnerhet myndigheter inte ska använda sig att dess utrustning då den misstänks användas för spioneri.

I praktiken innebär det i stort sett bannlysning från den stora USA-marknaden – försvarshögkvarteret Pentagon förbjuder Huawei och ZTE från sina butiker på militärbaser på sina och landets underrättelsetjänster kallar företagens produkter för säkerhetshot. Trots det har Huawei, räknat i sålda enheter, gått om amerikanska Apple som världens näst största mobilmärke, efter koreanska Samsung.

Läs mer: Huawei formellt stoppat i USA 

Läs mer: Så tog piratkopieringens huvudstad upp kampen med Silicon Valley 

Läs mer: Apple i kris – tvingas sänka pris på Iphone