Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-17 18:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kina-saker-pa-att-handelsavtal-med-usa-kan-nas/

Ekonomi

Kina ”säker” på att handelsavtal med USA kan nås

Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump tillsammans med medlemmar i respektive delegation under ett middagsmöte mellan parterna i helgen.
Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump tillsammans med medlemmar i respektive delegation under ett middagsmöte mellan parterna i helgen. Foto: Saul Loeb/AFP

Kina bryter tystnaden efter helgens möte i Buenos Aires och hävdar nu att man är säker på att ett handelavtal med USA kan nås inom 90 dagar. Men dimridåerna över vad de två länderna kom överens om hänger fortsatt täta och uttalandet lyckades inte övertyga börsen.

Marianne Björklund
Rätta artikel

Efter att ha varit sparsam i kommentarerna om vad som egentligen sades under mötet mellan Donald Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping när de möttes i Buenos Aires lättar nu Kina något på förlåten. I ett kort uttalande på tisdagen säger sig Kina vara säker på att ett handelsavtal med USA kan nås.

I uttalandet bekräftar man också för första gången att de två länderna förklarat vapenvila i handelskriget för att gå in i en 90 dagar lång förhandling och att det finns en utstakad plan. Dessutom hävdar Kina att landet så snart som möjligt ska genomföra de ”konkreta saker” som landet kom överens med USA om. 

Men vad det är för saker går man inte in på. Därmed är det fortfarande oklart vad länderna egentligen har enats om och någon bekräftelse på de eftergifter som Donald Trump triumferande har twittrat om ges inte.

Trump har bland annat sagt att Kina gått med på att sänka importtullarna, 40 procent, på amerikanska bilar. Han har dessutom gått ut med att Kina lovat att omedelbart öka sin import av amerikanska jordbruks-, industri- och energiprodukter. Något som skulle förbättra USA:s kraftiga handelsunderskott gentemot Kina. Inget av detta bekräftar Kina.

Däremot säger kinesiska myndigheter i ett annat uttalande att man ska skärpa straffen för de företag som stjäl företagshemligheter från utländska verksamheter, en käpphäst i de amerikanska kraven. Det är dock inte första gången landet lovar det och man har tidigare kritiserats för att fina uttalanden inte alltid följs av åtgärder i verkligheten. 

Kinas uttalande lyckades inte ingjuta mod i börserna som föll i Europa efter ett kraftigt ras i New York på tisdagen, över 3 procent. Raset berodde till stor del på den osäkerhet som uppstått kring vad helgens möte resulterade i. Från att först ha tolkats positivt började tveksamheter gro när Trump förvirrade bedömare med en rad motsägelsefulla tweets där han går från att hålla en positiv ton och kalla middagen med Xi Jinping för ”underbar” till att från andra höften hota med ytterligare tullar och konstatera att han är en ”tullman”. 

Trump har tidigare hotat att höja de tullar på kinesiska importvaror som nu är 10 procent till 25 procent om inte Kina går med på ett antal villkor som förbättrar handelsbalansen mellan de två länderna. Dessutom finns planer på att höja tullarna på fler varor om en överenskommelse uteblir.

Läs också: Experternas tips när börserna rasar

Läs också: Kina och USA möts i århundradets maktkamp