Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kina sänker tillväxttakten

Foto: AFP

Kina sänker tillväxtökningen i ekonomin i år till 6,5–7 procent, enligt premiärminister Li Keqiang.

På fem år ska tillväxttakten ligga runt 6,5 procent.

Ett av huvudmålen för Kina i år, världens andra största ekonomi, är en BNP-tillväxt på 6,5 procent till 7 procent, säger Li i öppningstalet på folkkongressen i helgen, enligt det förskrivna talet som journalister i Peking tagit del av. Det tidigare tillväxtmålet var ”runt 7 procent”.

Inflationsmålet är på ”runt 3 procent” och arbetslösheten spås ligger på 4,5 procent.

Kinas ekonomi står inför ”stora utmaningar” det här året, men landet kommer att kunna upprätthålla sina ekonomiska och sociala utvecklingsmål, säger Li Keqiang enligt talet.

Regeringen kommer att öka den inhemska konsumtionen och använda effektiva investeringar för att stödja tillväxten i år, och samtidigt öppna tillverkning och tjänster för utländska investerare, enligt premiärministern.

Kina kommer att sträva efter att hålla en årlig tillväxt på 6,5 procent eller mer de kommande fem åren, enligt talet, något som analytiker har räknat med.

Landet kommer att tillåta mer privata investeringar i banksektorn, förbättra mekaniken på räntemarknaden och för hur den utländska valutareserven hanteras. Marknaden ska också bli mer transparent och förutsägbar.

Femårsplanen ska spikas i parlamentet de närmaste två veckorna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.