Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-28 06:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kina-siktar-pa-att-bli-mer-sjalvforsorjande-i-ny-femarsplan/

Ekonomi

Kina siktar på att bli mer självförsörjande i ny femårsplan

Foto: Chine Nouvelle/Sipa

Peking. Kina ska bli mindre beroende av omvärlden och mer självförsörjande. För att nå dit ska landet satsa på innovationer i högteknologi och lita till den inhemska efterfrågan. Det framkommer efter att kommunistpartiets ledning avslutat ett fyra dagar långt möte om landets nya femårsplan.

Efter fyra dagars möte bakom lyckta dörrar avslutade centralkommittén i Kinas kommunistparti på torsdagen det möte där landets 14:e femårsplan och en vision inför 2035 mejslades ut.

Exakt vad ledarna kom fram till är ännu oklart. Men en kommuniké som offentliggjordes på torsdagskvällen ger, om än ganska ospecifikt, signaler om inriktningen.

Tydligt är att en mer fientlig omvärld har gjort avtryck. Sedan förra femårsplanen har USA startat ett handelskrig med Kina och misstänksamheten mot landet ökat. Bland annat har flera länder, däribland Sverige, stängt ute landets telekomjätte Huawei från utbyggnaden av nästa generations mobiltelefoni.

Svaret från Kina är att vända sig inåt. I kommunikén betonas att landet framöver mer ska lita på inhemsk efterfrågan och ska satsa på innovationer som innebär ”avgörande genombrott i nyckelteknologier”. Något som kan bli nödvändigt i en tid när exempelvis USA sätter restriktioner på sina datachipföretags export till Kina.

Centralkommittén noterar också att Kinas ekonomi har hämtat sig bättre än väntat efter covid-19, Kina är en av få större ekonomier som väntas växa i år. Samtidigt konstaterar man att den internationella miljön har blivit mer ”komplicerad”, med osäkerhet och instabilitet.

För att tackla det är Kinas plan att bli självförsörjande i teknologisektorn och hålla ekonomin igång med inhemsk efterfrågan. ”Dubbel cirkulation”, som det koncept Kinas ledare Xi Jinping har lanserat kallas. Några mer specifika detaljer om hur det ska gå till framgår dock inte.

Inte heller konkretiseras hur Kina ska klara av målet att år 2060 ska vara koldioxidneutralt. Ett mål som Xi Jinping meddelade i september utan att vara särskilt specifik.

Något tillväxtmål för de kommande fem åren har inte avslöjats ännu. I förra femårsplanen var målet 6,5 procent. Kina står inför en åldrande befolkning och de flesta räknar med att tillväxtmålet kommer att skruvas ner till förmån för mer ”kvalitativ” tillväxt. Något som kan tolkas som att ekonomin moderniseras och mer litar till högteknologi än billig massproduktion.

Hela femårsplanen kommer att offentliggöras i mars nästa år när den, vilket är formalia, ska godkännas av Folkkongressen.

Läs mer: Marianne Björklund: Kina väntas vilja minska beroendet av omvärlden i ny femårsplan

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt