Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kinaminister positiv till Saabaffär

Kinas industri- och IT-minister Miao Wei stöder ”i princip” Pang Das och Youngmans planer på att köpa Saab. Det sade han till Reuters i samband med en industrimässa i Shanghai.

Det är den första officiella indikationen på hur regeringen i Peking ställer sig till de båda kinesiska företagens planer på att ta över Saab.

Pang Da och Youngman slöt i förra veckan ett preliminärt avtal om att köpa Saab Automobile. Enligt den preliminära rekonstruktionsplan som rekonstruktören advokat Guy Lofalk lämnat in till tingsrätten har de båda kinesiska företagen åtagit sig en så kallad bryggfinansiering på 50 miljoner euro, cirka 450 miljoner kronor, och de har även åtagit sig en finansiering på 610 miljoner euro, cirka 5,5 miljarder kronor, på medellång sikt.

Fram till 2017 säger sig kineserna vara villiga att satsa totalt 20 miljarder kronor. Då handlar det om tillverkning även i Kina och utveckling av flera nya modeller.

Ett godkännande från Kinas regering är avgörande för att affären går igenom. På frågan från Reuters om industriminister Miao Wei om hans departement ställer sig bakom affären svarade han: "Vi stöder den i princip".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.