Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 22:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kinas-ambassador-handelskriget-ar-usas-fel/

Ekonomi

Kinas ambassadör: Handelskriget är USA:s fel

Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou Foto: Urban Andersson/Aftonbladet/TT

Att handelskriget har trappats upp är ensidigt USA:s fel. Den bilden ger den kinesiske ambassadören i Sverige, Gui Congyou. Det går på tvärs med de amerikanska anklagelserna om att Kina i sista sekund backade på flera viktiga punkter.

Den senaste upptrappningen i handelskriget mellan USA och Kina, där kraftiga begränsningar mot telekomjätten Huawei är USA:s senaste attack, har kylt ner relationen mellan länderna väsentligt. Och till skillnad från tidigare under handelkriget har Kina skärpt tonläget mot USA rejält. 

President Xi Jinping pratar om att Kina kan få förbereda sig för en ny ”lång marsch”, med undertexten att svårigheter kan komma och i kinesiska statliga kontrollerade medier attackeras USA för att vara ”arrogant”. En ledare i det kommunistiska språkröret People´s Daily menar att tiden nu är kommen för att ”använda nationalism och låta alla enas kring kärnledaren när handelssamtalen är i kris”. Tydliga tecken på att Kina försöker svetsa samman folket

Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou stämmer in i samma kör under en träff med svenska journalister på ambassaden i Stockholm.

– USA bär helt ansvaret för handelskriget mellan USA och Kina. Det har ensidigt startats av USA, säger han. 

USA har hävdat att anledningen till att samtalen bröt samman var att Kina i sista sekund, när ett avtal i stort sett var i hamn, backade på flera punkter. Gui Congyou ger en helt annan bild. 

– USA ville få in en paragraf som slog fast att om USA inför tullar mot kinesisk import så tillåts inte Kina svara med tullar på amerikanska varor. Det är bara inte rättvist. Därför var vi bestämt emot, säger han.

Han kallar i likhet med flera kinesiska medier den amerikanska politiken för ”ekonomisk mobbning” och menar att den amerikanska filosofin ”America first” är självisk.

Enligt Gui Conghuo är Kina fortfarande öppet för att samtala med USA och Kina planerar oavsett att öppna upp sin marknad mer mot omvärlden. Kina är också redo att gradvis minska handelsöverskottet mot USA, enligt Gui Conghuo.

– Men den kinesiska regeringen kan inte tvångsmässigt minska överskottet på kort tid. Om vi gick med på det kravet och tvingade kinesiska konsumenter att köpa amerikanska produkter i stor skala skulle det otvetydigt skada intresset för andra handelspartners till Kina, inklusive Sverige.

Han ser ingen vinnare på handelskriget och hävdar att Kinas dörr står öppen för fortsatta förhandlingar med USA.

– Men alla samtal måste baseras på jämlikhet, förtroende och ömsesidiga fördelar. Om USA står fast vid sin nuvarande linje har vi inget annat val än att slåss in i det sista, säger han och ekar den senaste kinesiska retoriken.

Beslutet att införa skarpa restriktioner mot Huawei att använda operativsystemet Android kallar han ett sätt för den amerikanska regeringen att trycka ner ett högteknologiskt privat företag i Kina. USA och flera bedömare har hävdat att Huawei har starka kopplingar till den kinesiska staten och misstänker att bolaget kan använda sin utrustning till att spionera. Kina ställer sig oförstående.

– Jag förstår inte varför USA som den enda supermakten i världen, den mest utvecklade staten i världen, godtycklig använder sin makt för att trycka ned ett utländskt privat företag, säger Gui Conghuo.

En del analytiker har ifrågasatt om Huawei överlever de införda restriktionerna. Men Gui Conghuo är inte orolig.

– Kina är en marknad på 1,4 miljarder människor och det finns många andra länder i världen. De länder som följer i USA:s spår och begränsar Huawei är i minoritet.

På onsdagen kom ytterligare ett slag mot Huawei då japanska Panasonic meddelade att man upphör att leverera en del komponenter till bolaget för att följa USA:s nya exportrestriktioner. Samtidigt sade Richard Yu, chef för Huaweis konsumentavdelning, till amerikanska CNBC att företaget kan ha sitt eget operativsystem, som kan ersätta Google och Microsoft, klart nästa år.