Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kinas-ekonomi-pa-vag-mot-aterhamtning/

EKONOMI

Kinas ekonomi på väg mot återhämtning

Kinas ekonomi ser ut att vara på väg mot en återhämtning då statens stimulanser verkar bita.

TT Text

Augustisiffrorna för både industriproduktion, detaljhandelsförsäljning och investeringar ser bättre ut än vad många väntat.

Industriproduktionen ökade med 4,4 procent i augusti, jämfört med samma tid i fjol. Där hade analytiker enligt Bloomberg trott på en mindre ökning, 3,8 procent.

Detaljhandelsförsäljningen ökade 5,4 procent i augusti, jämfört med samma månad förra året. I juli var ökningen 2,7 procent. Förväntningen på augustisiffran låg enligt Bloomberg på 3,3 procent.

Investeringar i fasta tillgångar för årets första åtta månader landade på plus 5,8 procent jämfört med samma tid i fjol, förväntningarna låg enligt Bloomberg på 5,5 procent.

Ändå, återhämtningen är skör. Covidutbrott dyker upp på allt fler ställen, och med Kinas hårdföra nedstängningar så får det stora återverkningar där sjukdomen sprids. Nu ser det också ut som om covid-bekämpningen kan skärpas ytterligare, inför Kinas kommunistpartis stora kongress i oktober. Dessutom verkar fastighetspriserna inte sluta sjunka, de har fallit varje månad under det senaste året.

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt