Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 20:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kinas-handel-samre-an-vantat-men-overskottet-mot-usa-okade/

Ekonomi

Kinas handel sämre än väntat – men överskottet mot USA ökade

Kinas export minskar. Bild från en fabrik med tillverkning av kepsar.
Kinas export minskar. Bild från en fabrik med tillverkning av kepsar. Foto: STR/AP

Måndagens siffror från Kina som visar minskad export och import i december är den första statistiken som tydligt pekar på följderna av handelskriget med USA. Fallet kommer som en överraskning för analytiker och kan leda till att den kinesiska ledningen snabbt lanserar ett större stimulanspaket än tidigare förväntat.

Torbjörn Petersson
Rätta artikel

Fallet i exporten i december på 4,4 procent, jämfört med december 2017, är den största nedgången på två år, då Kina växte i en långsammare takt än sedan 1990. 

Minskningen är överraskande eftersom förväntningarna enligt en undersökning från nyhetsbyrån Bloomberg hade pekat på en uppgång med 2 procent.

En del av orsaken till nedgången bedöms vara att amerikanska importörer, inför hotet att USA tänkte höja tullarna den 1 januari 2019, köpte stora mängder varor från Kina under hösten för att undvika den högre tullsatsen, men sedan slutade att handla då USA:s president Donald Trump och hans kinesiske  kollega Xi Jinping i början av december kom överens om en vapenvila i handelskriget.

Samtidigt med fallet i export noterades i december en nedgång i den kinesiska importen med 7,6 procent under december. Det tyder på en minskad inhemsk efterfrågan av utländska varor. 

Importen från USA minskade med tio procent i december, jämfört med i november. 

Statistiken på båda områdena ledde till en nedgång av kurserna på börserna i Shanghai och Hongkong.

När USA:s president Donald Trump under 2018 började belägga kinesiska varor med tull – åtgärder som Kina svarade på med samma mynt – var den inledande orsaken, enligt Trump, att minska det gigantiska handelsunderskottet med Kina.

Nu visar slutresultatet för 2018 att Kinas överskott mot USA i stället ökade till 323 miljarder dollar, en ökning med 17 procent och det största överskottet sedan 2006, enligt nyhetsbyrån Reuters.