Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 22:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kinas-hawaii-ska-bli-ny-frihandelszon/

Ekonomi

Kinas ”Hawaii” ska bli ny frihandelszon

Foto: Peng Peng/AP

Den tropiska ön Hainan ska bli ett paradis för frihandel och investeringar. Det är den kinesiske ledaren Xi Jinpings förhoppning. Med lockbeten som lägre inkomstskatt och mindre strikta visumregler ska utländska företag dras till ön. 

För Kina är projektet viktigt i tider när relationen med USA och flera europeiska länder försämrats betydligt.

Ön Hainan i sydkinesiska havet med 9,5 miljoner invånare går ibland under namnet ”Kinas Hawaii”. Dess tropiska klimat har gjort ön populär bland kineser i de norra delarna av landet. Hit flyr många på vintern när luften är för dålig att andas i norr. 

Men nu ska ön utvecklas och bli något mer än resmål för de bättre bemedlade. För någon vecka sedan presenterade regimen planer på att göra den drygt 33.000 kvadratkilometer stora ön i söder till en frihandelszon. 

Bland de ekonomiska fördelar som ska gälla finns bland annat att inkomstskatten för utvalda individer och företag sänks till 15 procent (klart lägre än på fastlandet) och att det blir lättare för turister och affärsmän att få visum.

Planerna läggs fram i ett läge när Kinas relation med USA och många länder i Europa har försämrats betydligt. Att då skapa en ny ekonomisk frizon kan ses om en motåtgärd för att minska risken för ”decoupling”, det vill säga att länder och företag i väst vill göra sig mindre beroende av Kina. 

Bland annat har USA hotat med att frånta Hongkong dess speciella handelsstatus om Kina inför den kontroversiella nationella säkerhetslag som klubbades vid den nationella folkkongressen. Det skulle i sådana fall hota Hongkongs status som internationellt finanscentrum. Exempelvis skulle export från Hongkong omfattas av samma tullar som fastlandet om USA infriar sitt hot. 

Hainan är ett populärt ställe att gifta sig på.
Hainan är ett populärt ställe att gifta sig på. Foto: STR

Att skapa en ny frihandelszon kan därför ses som ett försök att hitta nya vägar för att locka internationellt kapital. Regimen förnekar dock att Hainan på något sätt skulle konkurrera med Hongkong. Enligt Lin Nianxiu, vid den nationella planerings- och reformkommissionen, ska Hainan komplettera Hongkong.

– Frihandelsområdet i Hainan kommer ha en annan status än Hongkong. Det kommer fokusera på andra industrier och komplettera, inte tävla med, Hongkong, säger han till South China Morningpost och tillägger att Hongkong inte kommer att påverkas. 

Hainan ska enligt Lin Nianxiu koncentrera sig på turism och högteknologiska branscher. Staden ska också ha täta förbindelser med det kluster av städer kring Pärldeltat, som Hongkong, Macao och Shenzhen, som Kina satsar på för att skapa ett centrum för innovation och högteknologi.

Xi Jinping.
Xi Jinping. Foto: Pang Xinglei/TT

Planen för Hainan, har enligt regimen, ritats av ledaren Xi Jinping personligen. I den ingår ett framtidsscenario för Hainan där handel, investeringar och arbetskraft kan röra sig fritt. Omvandlingen ska ske stegvis och beräknas vara klar 2035. 

Enligt planen kommer stora delar av importen bli tullfri till Hainan Det handlar bland annat om varor inom tillverkningsindustrin, fordon, fartyg, flygplan, råmaterial och konsumentvaror, skriver South China Morningpost. Därtill ska kinesiska medborgare kunna spendera upp till 100.000 yuan, runt 130.000 kronor, skattefritt på ön. 

Det ska också bli lättare att investera i Hainan. Pengar ska kunna satsas, utan att regimen måste ge grönt ljus, vilket annars brukar krävas. Turister som anländer på internationella kryssningsfartyg ska få stanna i 15 dagar utan visum. Utländska medborgare ska dessutom kunna vara lagliga representanter för statliga ägda företag, vilket inte är tillåtet på fastlandet.

Ämnen i artikeln

Kina
Hongkong
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt