Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kinas kris kan ge dyrare hemelektronik

Foto: NTB scanpix

Den som sparar i den kinesiska aktiemarknaden ska räkna med att turbulensen där fortsätter. Det menar Kinaexpert Frédéric Cho – och på sikt kan det leda till att perioden med allt billigare teknikprylar går mot sitt slut.

Än en gång rasade de kinesiska börserna på måndagen. Denna gång ledde det dock inte till några större reaktioner på de europeiska börserna, så som skedde i förra veckan.

Det tycker Frédéric Cho är ett hälsotecken.

– Kina är inte roten till allt det onda i världsekonomin, säger han.

Kina går dock igenom en smärtsam omställning till en mer modern ekonomi. Stora delar av ekonomin dras med överkapacitet. Det finns, för att använda Frédéric Chos ord, ”för många stålverk, för många aluminiumsmältverk, och så vidare, och så vidare”. Dessa ineffektiva sektorer utgör ett sänke för ekonomin.

Men det finns också en annan sida av kinesisk ekonomi. Här finns sådant som e-handel, moderna teknologi och bioteknologi. Och det är dessa sektorer som den kinesiska ledningen vill se växa sig starkare.

– Ledningen har varnat för att det här kommer att kännas, men omställningen måste landet gå igenom om det ska kunna ha en långsiktigt hållbar utveckling.

Det är det vi ser nu?

– Ja, skavankerna har kommit upp till ytan svarar Cho.

Den här perioden av omställning kommer att ta flera år och det kommer att innebära lägre tillväxttal för Kina än vad världen har vant sig vid. Den fråga som Cho ställer sig är hur stor skillnad det kommer att vara mellan den tillväxt som myndigheterna officiellt anger och vad den verkliga tillväxten är. Kinas president Xi Jinping har sagt att målet är minst 6,5 procents tillväxt i år, men det är en siffra som Cho inte tror kommer att nås.

– Nej, det är svårt att tro, säger han.

Vad betyder detta för svenska hushåll? Ja, de som sparar i Kina får vara beredda på en skakig resa. Marknaden kommer att vara volatil, svänga kraftigt upp och ner, under en lång tid. Men Cho påpekar att Kina är en tillväxtmarknad och att sparandet där måste ske på lång sikt.

När det gäller svenska företag mer verksamhet i Kina är han inte orolig.

– De flesta svenska företag är väletablerade i Kina, så har jag svårt att se att de kommer att påverkas nämnvärt. Men det är klart att konkurrensen ökar, säger han.

På lång sikt kan effekten av Kinas omställning synas i affärerna. Eran med allt billigare teknik- och elektronikprylar kan komma att upphöra, när Kinas ekonomi går från sammansättningsfabriker till högt specialiserade nya sektorer.

– Det är sannolikt på sikt, säger Frédéric Cho.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.