Brutna leveranskedjor, konsumenter som håller i pengarna och en osäker framtid. Kinas nolltolerans mot covid-19 slår hårt mot svenska företag i landet. Över 80 procent upplever direkta negativa effekter av politiken, enligt en undersökning som Business Sweden och Svenska handelskammaren i Kina har gjort.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 17:46
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kinas-nolltolerans-slar-hart-mot-svenska-foretag/
Kinas nolltolerans slår hårt mot svenska företag

Senaste utbrottet av covid-19 med påföljande nedstängningar är dåliga nyheter för svenska företag i Kina. Såväl varor som individer begränsas i sina rörelsemönster, vilket påverkar affärsvärlden. Särskilt nedstängningen i Shanghai, Kinas ekonomiska centrum, är ett hårt slag.
Här har många svenska företag kontor, produktion och logistisk infrastruktur, konstaterar Business Sweden och Svenska handelskammaren i Kina som har undersökt hur 120 svenska företag verksamma i landet påverkas av politiken.
Nästan inga företag är opåverkade visar det sig. 86 procent av företagen svarar att deras produktion och tillverkning påverkats negativt, varav 34 procent uppger allvarliga effekter.

Ett problem är brutna leveranskedjor, som i sin tur påverkar intäkterna som har minskat för 89 procent av företagen. De hårda restriktionerna försvårar för transporter. Lastbilschaufförer har problem när de ska korsa provinsgränserna. Dessutom råder det brist på personal som kan transportera varor eftersom många av dem också tvingas isolera sig. 70 procent av de svenska företagen uppger att de har problem med leveranser.
Resultatet är att de svenska företagens syn på Kina som marknad har blivit mer negativ. Över hälften av företagen tycker att den kinesiska marknaden är mindre attraktiv. De klagar på problem med att locka till sig utländsk personal, på reserestriktioner och på att många väljer att lämna landet.
Det gäller förstås också andra utländska företag. När amerikanska handelskammaren frågade sina medlemsföretag i Kina förra månaden svarade 80 procent att de har problem att locka och behålla utländsk arbetskraft. I många av företagen hade människor redan lämnat landet. De är trötta på lockdowns, långa perioder i karantän när de anländer från utlandet. Dessutom är en del beroende av att resa till andra länder i jobbet, vilket har blivit problematiskt med Kina som utgångspunkt.

41 procent av företagen undersöker nu om de kan flytta delar av det arbete som annars görs i Kina till andra länder, 19 procent överväger att flytta hela eller delar av sin Kina-verksamhet ut ur landet.
De har också blivit alltmer tveksamma att investera i Kina, nära 70 procent anger att covid-politiken påverkar deras investeringsplaner negativt.