Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kinas svar på Silicon Valley

31-åriga ingenjören Zhong Jian Wei är en av över tio miljoner kineser som förändrat Shenzhen från att vara ett litet fiskesamhälle till att bli ett nav för IT-industrin.

Efter studierna på universitet i Wuhan i centrala Kina flyttade Zhong Jian Wei till Shenzhen 2004. Sedan tre år tillbaka är han en av de 33 000 anställda som telekomjätten Huawei har i staden.

– Jag ville gärna hit eller till Shanghai eller Peking när jag var klar med mina studier. Shenzhen är en modern stad med bra väder och bra kolleger, säger Zhong Jian Wei.

– Men det är inte så enkelt att få ett jobb, man måste vara ambitiös med sina studier, tillägger han.

Zhong Jian Wei har studerat i sammanlagt sju år, först en examen i maskinteknik och sedan en doktorandutbildning i programmering.

Första tiden i Shenzhen delade han en lägenhet med en skolkamrat från Wuhan, sedan flyttade han till egen bostad. Numera bor han med sin hustru, som är lärare, i ett hus på 90 kvadratmeter och med 35 minuters restid till arbetet med buss.

– Vi kanske skaffar barn nästa år, berättar han på sin lite knaggliga engelska för DN över en klassisk kinesisk lunch med många små rätter att välja på.

Han arbetar fem dagar i veckan, minst 40 timmar, och kan själv till en del styra hur timmarna fördelas mellan dagarna.

– Det är inte så vanligt med flexibel arbetstid, säger Zhong Jian Wei.
På fritiden går han ibland på bio eller restaurang med sin fru och sina vänner eller så sportar han, särskilt fotboll och basket.

– Jag spelar med mina arbetskamrater. Inom företaget finns många föreningar för olika sporter och till exempel för fotografering och bergsklättring.

Den fasta ingångslönen för en civilingenjör på Huawei är för närvarande cirka 6 000 yuan, drygt 6 300 kronor. Utöver det kommer rörlig ersättning och aktier i företaget. Huawei ägs till 98 procent av cirka 60 000 anställda (totalt har företaget 110 000 anställda). Resterande delen äger grundaren och vd:n Ren Zhengfei.
Värdet på aktierna och den årliga utdelningen beslutas av styrelsen och Zhong Jian Wei har bra koll på siffrorna: för 2010 var aktiekursen 5,40 yuan och utdelningen 2,30.

Hur många aktier som varje anställd får beror på positionen i företaget och hur man klarar de mål som har satts upp. Den som slutar på företaget måste sälja sina aktier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.