Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kinberg Batra avvaktar om Wallström

M-ledaren Anna Kinberg Batra tycker inte att det finns grund för en misstroendeförklaring mot utrikesminister Margot Wallström.
M-ledaren Anna Kinberg Batra tycker inte att det finns grund för en misstroendeförklaring mot utrikesminister Margot Wallström. Foto: Pelle T Nilsson/Allover

Moderatledaren Anna Kinberg Batra försöker nu kyla ner de stridslystna partikamrater som vill försöka fälla Margot Wallström.

– Jag tycker inte att det är dags, säger Anna Kinberg Batra.

Starka röster inom Moderaternas riksdagsgrupp anser att partiet måste ta chansen att fälla den rödgröna regeringen, vilket skulle kunna bli effekten om riksdagen riktar en misstroendeförklaring mot utrikesminister Margot Wallström. Till de som vill ta strid hör Finn Bengtsson, som ledde protesterna inom Moderaterna mot Decemberöverenskommelsen.

Partiledaren Anna Kinberg Batra vill dock vila på hanen och försöker kyla ner hetsporrarna.

– Det är klart att det är allvarligt att Margot Wallströms sätt att skaffa sig en lägenhet leder till att det nu inleds förundersökning men jag tycker att vi ska invänta vad den resulterar i. Jag tycker inte att det här är tillräcklig grund för att väcka misstroende, säger Anna Kinberg Batra, på väg in till möte med Moderaternas riksdagsgrupp i förstakammarsalen på tisdagseftermiddagen.

Hon anser att tills vidare är det upp till statsminister Stefan Löfven att bedöma Margot Wallströms lämplighet som utrikesminister i den situation som uppstått efter skandalerna i Kommunal. Det visade sig i fredags att Wallström fått ett hyreskontrakt i centrala Stockholm av fackförbundet.

Anna Kinberg Batra anser att ett misstroendevotum i första hand ska handla om hur ett statsråd har skött sina politiska uppdrag och inte sådant som bostadsaffärer. Även politiskt har dock Moderaterna allvarliga synpunkter på Wallström, i synnerhet gäller det de konflikter hon hamnat i med den israeliska regeringen.

–  Det finns skäl att kritisera Margot Wallström och det har funnits sedan Stefan Löfven läste upp sin regeringsförklaring, det var ju kort efter det som Israels ambassadör kallades hem. Jag tycker ändå inte att det är dags nu för en misstroendeförklaring, säger Anna Kinberg Batra.

DN: Och om åklagaren skulle välja att väcka åtal mot Margot Wallström?

– Då får vi ta ställning till det då, säger Anna Kinberg Batra innan hon försvinner in till riksdagsgruppens möte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.