Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kinberg Batra: ”Vi har ett brett stöd för överenskommelsen”

02:32. Decemberöverenskommelsen är det minst dåliga alternativet. Det säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

På lördag ska det tunga M-distriktet i Skåne ta ställning till decemberöverenskommelsen. Men partiledaren Anna Kinberg Batra tror inte att överenskommelsen riskerar att spricka. ”Vi har ett brett stöd både för den ekonomiska politiken och för decemberöverenskommelsen”, säger hon.

På onsdagen presenterade Moderaterna sin första skuggbudget i opposition. Den största satsningen handlar om att 1,5 miljarder kronor extra ska läggas på järnvägsunderhåll.

Partiledaren Anna Kinberg Batra fick många frågor om den interna debatten i Moderaterna om decemberöverenskommelsen. Flera distrikt har redan tagit ställning mot uppgörelsen och på lördag ska frågan behandlas i Skåne – ett av Moderaternas tyngsta länsförbund.

Anna Kinberg Batra ser dock ingen risk att decemberöverenskommelsen faller på grund av den interna kritiken i Moderaterna.

- Jag känner ett brett stöd för överenskommelsen när jag reser, när jag träffar riksdagsgruppen och bland moderater runt om i landet.

Hon tycker att kritikerna av uppgörelsen måste beakta vilka alternativen är.

- För oss är det inte ett alternativ att vara ett stödparti till Stefan Löfven eller att inleda ett regeringssamarbete med Sverigedemokraterna. Vårt ansvar är att stärka alliansen så att vi får ett större förtroende nästa gång vi möter väljarna, säger Anna Kinberg Batra.

Flera riksdagsledamöter har vid olika tillfällen att de inte tänker lägga ner sina röster i budgetomröstningen. Anna Kinberg Batra svarar inte på frågan om ledamöterna kommer att tillåtas bryta partilinjen.

- Vi brukar ha bra diskussioner i riksdagsgruppen och det kommer vi att ha nu också, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.