Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 13:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kindred-pressas-av-rekordboter-och-coronavirus/

Ekonomi

Kindred pressas av rekordböter och coronavirus

Kindreds vd Henrik Tjärnström kritiserar Spelinspektionen för att inte vilja ha en dialog kring reglerna på spelmarknaden.
Kindreds vd Henrik Tjärnström kritiserar Spelinspektionen för att inte vilja ha en dialog kring reglerna på spelmarknaden. Foto: Foto: Kindred

Spelbolagen pressas hårt av Coronakrisen och inställda idrottsevenemang. Samtidigt har Spelinspektionen dömt Kindred till 100 miljoner kronor i böter. Företagets vd, Henrik Tjärnström, efterlyser tydligare regler och hävdar att spelarna just nu i ökad utsträckning går över till den olicensierade marknaden.

I onsdags meddelade Spelinspektionen att man delar ut rekordböter till Kindreds dotterbolag Spooniker. Företaget döms att betala en sanktionsavgift på 100 miljoner kronor för att man brutit mot bonusreglerna.

Kindred meddelade omedelbart att man kommer att överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen. Mycket talar för fallet går ända upp i kammarrätten innan det är avslutat.

Kindreds vd, Henrik Tjärnström, är beredd på en utdragen process, som han anser hade kunnat undvikas. Han kritiserar den ramlagstiftning som spelbolagen och Spelinspektionen har att förhålla sig till efter omregleringen av spelmarknaden den 1 januari 2019 och menar att lagen är otydlig. Han säger att man sedan 2018 sökt en dialog för att få riktlinjer och tolkningar från myndigheten, som undviker risken för att man ”hamnar fel”.

– Den dialogen från Spelmyndigheten har inte funnits och det har gjort att operatörerna (spelbolagen) fått pröva vad som är accepterat och inte, vilket i sin tur fört med sig väldigt stora sanktionsavgifter från myndigheterna. Vår tolkning är att man i stället för att ha dialogen vill testa det här i domstolarna. Det är olyckligt, säger Tjärnström, som också kritiserar själva sanktionssystemet, där bötesbeloppet är kopplat till spelbolagens omsättning och enligt hans uppfattning blir oproportionellt.

Han säger att det är svårt att spekulera kring risken för att företaget till slut måste punga ut med 100 miljoner, men konstaterar att inga av de 20-talet beslut om sanktionsavgifter som Spelinspektionen utfärdat hittills ännu vunnit laga kraft.

– Domstolarna kunde lägga sin tid på viktigare saker. Det här visar väl att vi hade tjänat på att ha en bättre dialog, säger han.

Spelbolagen har kritiserats för sin aggressiva reklam och försök att locka kunder.

Spooniker straffas för upprepade bonuserbjudanden, vilket för de licensierade bolagen bara är tillåtet en gång. De bolag som inte har licens i Sverige kan däremot marknadsföra sig med upprepade bonusar. Det anser Tjärnström ger dem fördelar och motverkar regeringens ambition om att få in så många licensierade bolag som möjligt i systemet.

Enligt Tjärnström sjunker nu den så kallade kanaliseringsgraden, andelen kunder som spelar hos licensierade och skattebetalande bolag på den svenska marknaden. Vid en tidig bedömning uppskattade Spelinspektionen kanaliseringen till över 90 procent, men den siffran har sjunkit.

Tjärnström säger siffran är svår att beräkna eftersom det inte går att få en klar bild av hur stor den svarta spelmarknaden är.

– Kanaliseringen är större inom sportspel än inom casino. Jag skulle tro att totalsiffran i dag snarare ligger någonstans mellan 70 och 80 procent. Det som är oroande är att trenden är vikande, säger han och fruktar att den svenska marknaden redan efter 15 månader med den nya lagstiftningen är på väg att eroderas.

– De kunder som nu stängs ute från den licensierade marknaden genom ”Spelpaus” är hela tiden bara ett klick bort från den svarta marknaden. Det finns en risk att de sårbara kunderna hamnar där och då har man ingen kontroll över spelandet alls, säger Tjärnström som vill se ett reviderat licenssystem, där även underleverantörer till licensinnehavare måste ha en så kallad B2B-licens.

Coronakrisen slår hårt även mot spelmarknaden. Plötsligt finns det knappt några idrottsevenemang att spela på.

Kindreds aktie rasade kraftigt på Stockholmsbörsen redan före virusutbrottet. Från att för ett år sedan varit värd cirka 100 kronor var den på fredagen nere i drygt 20 kronor.

Cirka hälften av bolagets intäkter kommer från spel på sportevenemang. De senaste dagarna har bolaget kunnat erbjuda spel på några få fotbollsligor samt andra sporter såsom racing (kapplöpningar), bordtennis, esport och schack bland annat.

Samtidigt som Tjärnström konstaterar att spelbranschen är mindre påverkad än många andra medger han att krisen skapar problem, inte minst på grund av att sommarens stora kassako, fotbolls-EM, skjutits upp till nästa sommar och den allsvenska starten i första hand till juni.

– Vi har inte kommunicerat någon kvantifiering än, men i det här sammanhanget justerar vi de kostnader vi har för marknadsföring. Det är något vi jobbar väldigt aktivt med just nu, säger Tjärnström och konstaterar att intäkterna från EM lär komma, men först nästa år.

Är du orolig för att det här kommer att påverka ert resultat?

– Ja, eftersom hälften av våra intäkter är kopplade till sportspel kommer det att få påverkan på intäkterna så det går förstås inte att utesluta.

Hur påverkar det här ert nya sponsoravtal med Svensk elitfotboll och allsvenskan?

– Vi tycker att vi fått en bra start och hoppas att allsvenskan och superettan ska komma igång i juni, men just nu kan vi bara vänta och följa utvecklingen.