Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kinesisk affär skulle rädda försvarets projekt

Kungliga tekniska högskolan, KTH, används som mellanhand för att kringgå den svenska linjen att inte samarbeta i försvarsfrågor med Kina. ”Uppdrag granskning” avslöjar FOI:s planer att sälja ett datorprogram som gör det lättare att utveckla stridsflygplan och missiler.

På onsdagskvällen visar tv-programmet ”Uppdrag granskning” att FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, under flera år i hemlighet förhandlat om ett samarbete med Kina. Kontakterna har odlats trots att Sverige har en tydlig hållning att inte samarbeta med Kina när det gäller försvarsmateriel eller försvarsrelaterad forskning. Efter massakern på Himmelska fridens torg för 25 år sedan införde EU ett vapenembargo för att stoppa export av krigsmateriel till världens största diktatur.

Den kontroversiella affären handlar om Edge – ett avancerat datorprogram för att beräkna aerodynamik. Programmet är finansierat av försvarsmakten men framtaget av FOI. Syftet är att underlätta den svenska försvarsindustrins utveckling av stridsflygplan, missiler och robotar.

För ett par år sedan var gruppen som arbetar med Edge pressad på grund av krympande anslag till FOI. Gruppen uppmanades att hitta nya kunder utanför den svenska försvarsmakten. I ett internt dokument, som Uppdrag granskning tagit del av, blev en del av lösningen att föra över ägandet av Edge till ett privat bolag och sedan sälja programmet till Kina. Upplägget skulle rädda ekonomin och på det sättet trygga framtiden för Edge och arbetet med aerodynamik på FOI.

Men planerna på att skapa ett privat bolag som skulle sköta kontakterna med Kina stoppades, enligt ”Uppdrag gransknings” källor för att FOI-personal inte skulle vara direkt kopplad till affären med Kina.

Istället vände man sig till Kungliga tekniska högskolan, KTH, för att kunna utveckla kontakterna med Kina inom ramen för något av lärosätets forskningsprogram.

Enligt ett protokoll som ”Uppdrag granskning” kan visa godkändes upplägget med KTH av FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind – som för ett par år sedan fick hård kritik i den så kallade Saudiaffären.

”Uppdrag granskning” har också tagit del av över 200 interna mejl från den förhandlingsgrupp som bildades. Innehållet visar att KTH:s förhandling med Kina stämts av i detalj med personal från FOI.

I ett av de dokument ”Uppdrag granskning” presenterar framgår varför FOI vill att KTH ska agera front:

”FOI behöver inte förknippas med de länder som KTH tecknar avtal med. Samverkan med dessa sköts av personal på KTH.”

KTH:s rektor Peter Gudmundson tillbakavisar uppgifterna och säger till programmet att högskolans kontakter med Kina rör sig om ett helt normalt forskningssamarbete och att KTH inte arbetar på någons uppdrag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.