Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kinesisk storbank sjösatt

AIIB, den asiatiska infrastrukturbanken, är officiellt öppnad för affärer. Det slår Kinas president Xi Jinping fast.

Och med det är landets storoffensiv på den globala finansscenen ett faktum.

Under högtidliga former och med ledare från hela världen, bland annat den svenska finansmarknadsministern Per Bolund, på besök invigde den kinesiska presidenten Xi Jinping landets satsning på en storbank.

– Asiens behov av infrastruktursatsningar är enorm, sade Xi i ett tal i samband med ceremonin och tillade att bankens syfte primärt är att satsa på högkvalitativa projekt med låga kostnader.

Banken som till en majoritet ägs av Kina, men som har investerare från länder över hela världen, varav Sverige är en, har lyckats reta upp USA som ser satsningen som ett hot mot landets intressen.

I ett första skede förväntas den låna mellan 90 och 120 miljarder kronor (10-15 miljarder dollar) per år för att finansiera olika infrastruktursatsningar. Den mest storslagna, "Ett bälte, en väg" syftar till att bygga hamnar, vägar och annan infrastruktur. En satsning som enligt en uppskattning gjord av den Asiatiska utvecklingsbanken (ADB) behöver motsvarande 70 000 miljarder kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.