Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kinesisk utmanare har luft under vingarna

01:12. Passagerarflygplanet C919 hade i dag sin jungfrufärd som blev lyckad. Flygplanet är ett viktigt steg för Kinas ambitioner i den globala luftfartsmarknaden.

Den kinesiska utmanaren C919 har nu genomfört sin jungfruflygning vid Shanghais storflygplats Pudong.

C919 är landets första egentillverkade kommersiella passagerarflygplan av större typ, och ska ta upp kampen om marknaden med europeiska Airbus och amerikanska Boeing.

Bakom C919 står den statliga flygplanstillverkaren Comac. Kinas regering har drömt om ett egentillverkat passagerarflygplan sedan landet började utveckla Y-10 på 1970-talet. Men projektet misslyckades och flygplanet togs därför aldrig i bruk.

Foto: Aly Song/AFP

Foto: Aly Song/AFP

Jungfruflygningen är ännu ett framsteg för regeringen på kort tid – för en vecka sedan lanserade Kina sitt första egentillverkade hangarfartyg.

C919 är i storlek jämförbar med Boeing 737 och Airbus A320, alltså plan med en mittgång, en storleksklass som är mycket vanlig i exempelvis trafik inom Europa.

Det väntas dock dröja flera år innan C919 är i kommersiell trafik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.