Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kinesiska-borsen-stortdyker-pa-radsla-for-coronaviruset/

Ekonomi

Kinesiska börsen störtdyker av rädsla för coronaviruset

Shanghaibörsen rasade vid öppningen på måndagen på nervositet över hur det nya coronaviruset kommer att påverka ekonomin.
Shanghaibörsen rasade vid öppningen på måndagen på nervositet över hur det nya coronaviruset kommer att påverka ekonomin. Foto: Ng Han Guan/AP

PEKING. Aktiekurserna på Shanghaibörsen rasade med över 9 procent när handeln öppnade efter nyårsledigheten på måndagen. Oro finns för att utbrottet av det nya coronaviruset ska slå hårt mot den kinesiska ekonomin och i förlängningen dra med sig hela världsekonomin ner.

Oro för hur det nya coronaviruset kommer att påverka ekonomin präglade handeln på Shanghaibörsen när den öppnade på måndagen för första gången sedan 23 januari. Kurserna rasade med över 9 procent i den inledande handeln. Det trots att Kinas centralbank i helgen meddelade att man pumpar ut stora summor i ekonomin och sänker räntor för att hålla liv bankernas likviditet.

Sedan smittspridningen av det nya coronaviruset bröt ut har kinesisk ekonomi gått in i viloläge. Nyårsledigheten har förlängts en vecka, resor ställts in och företag avbrutit sin verksamhet.

Att förutse hur hårt viruset kommer att slå mot ekonomin är omöjligt. Från officiellt kinesiskt håll är bedömningen att effekterna blir kortsiktiga. 

Men mycket beror på när man lyckas få bukt med smittspridningen, vilket är högst oklart i dagsläget. Än så länge fortsätter antalet bekräftade fall av smittade att stiga i snabb takt. På måndagsmorgonen hade över 17.000 bekräftats ha viruset och 362 dött, varav en utanför Kina

För Kina kommer viruset i ett läge när tillväxttakten i ekonomin redan var på väg att tappa fart. Ökningen av BNP på 6,1 procent förra året var den lägsta på runt 30 år. Bland annat tynger handelskriget med USA. Även efter att ett tillfälligt avtal kommit på plats ligger stora delar av de tullar som USA har satt på kinesiska varor kvar. 

Nu har viruset lett till att stora delar av Kina isolerats från omvärlden. Över 50 miljoner människor är fast i Hubei, provinsen där viruset bröt ut. Även i andra delar av Kina håller sig människor i hög grad hemma, vilket påverkar konsumtionen. Flera länder avråder dessutom från resor till Kina och stora flygbolag har ställt in sina resor till landet. 

Samtidigt har företag som storföretag Foxconn, Toyota, Starbucks, McDonalds, Ikea och Volkswagen för tillfället avbrutit sin verksamhet i Kina. Apple har stängt alla sina affärer och flera företag har börjat evakuera anställda som inte är kineser. 

För Kinas turist- och reseindustri innebär viruset ett markant bakslag. Nyårshelgen är den största resehelgen i världen, nu ställde många in sina resor. Det är också då många filmer går upp på biograferna. Men viruset har tvingat premiärer att ställa in och biografer, liksom teatrar och andra nöjesetablissemang har stängt. 

Goldman Sachs förutspår i en prognos att tillväxttakten i Kina kommer bromsa in till 5,5 procent i år jämfört med 6,1 procent 2019. Andra gör mer pessimistiska bedömningar.

En ekonomisk nedgång i världens näst största ekonomi, Kina, kommer även påverka världsekonomin. Kina står för en femtedel av världens BNP i dag, klart mer än när sars bröt ut. Den kinesiska jättemarknaden med över en miljard konsumenter är viktig för många internationella storföretag. Samtidigt är Kina en stor importör av olja. Om aktiviteten i kinesisk ekonomi sjunker minskar också efterfrågan på olja. Den senaste veckan har oljepriset sjunkit som en följd av virusets spridning.

Läs mer: Det här vet vi om det nya coronaviruset