Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kinesiskt Saab-avtal påskrivet

Ett slutligt avtal och tre nya bilmodeller — Saab tog på måndagen ytterligare ett kliv för att säkra framtiden.

Swedish Automobile, Saab-tillverkaren, har skrivit på ett slutligt avtal om samarbete med kinesiska Pang Da och kinesiska Youngman. Det ska ge Saab 245 miljoner euro.

Avtalet, som håller dörren öppen för den ryske finansmannen Vladimir Antonov, måste godkännas av myndigheter för att affären ska genomföras. I Sverige är det Riksgälden.

I planen ingår att med Youngman ta fram tre helt nya bilar: Saab 9-1, Saab 9-6 och Saab 9-7.

– Kanonbra.

Det säger Eric Geers, informationschef på Saab, om att det nu finns en bindande överenskommelse mellan Saab och Pang Da och Youngman.

När det gäller de nya bilmodellerna säger Geers:

– Vår ambition har alltid varit att bredda vårt produktprogram.

Bland ambitionerna finns att ta fram en mindre, mer kompakt Saab, som blir 9-1.

Pang Qingnian, vd på Youngman, skriver i en kommentar att avtalet om produktutveckling för samman "det bästa av två världar" genom att slå samman den industriella och finansiella styrkan hos Youngman och den tekniska expertisen hos Saab.

Saabs försäljning av industrifastigheterna väntar på klartecken. Saab och köparen, ett fastighetskonsortium som leds av Hemfosa, är överens men Riksgälden ska yttra sig.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.