Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kläder resultat av tvångsarbete

Bomull skördas i Turkmenistan.
Bomull skördas i Turkmenistan. Foto: habartm.org/Handout/TT

Dina kläder kan komma från tvångsarbete.

H&M, Zaras ägarbolag och andra klädjättar kan knytas till inköp från Turkmenistan, där medborgare tvingas delta i bomullsskörden.

LO riktar kritik mot svenska regeringen.

H&M och Inditex (som äger butikskedjorna Zara och Massimo Dutti) finns bland en rad storföretag vars leverantörer har handlat med textilfabriken Turkmenbasji i det totalitära landet, kan TT avslöja.

H&M medger att företaget har varit ”kopplat till bomull från Turkmenistan”. Av svaren från såväl den svenska klädjätten som spanska Inditex framgår att sådan handel har ägt rum relativt nyligen — senast 2014 i H&M:s fall, men inte längre. ”Sedan december förra året har vi också ytterligare stärkt våra krav gentemot våra leverantörer genom att införa ett förbud mot bomull från Turkmenistan”, skriver H&M i ett uttalande.

Inditex säger sig först i december 2015 ha brutit med Turkmenbasji.

Varken H&M eller Inditex vill svara på om plagg från Turkmenistan har sålts i Sverige. Källor som kan H&M:s verksamhet säger dock att det kan vara så — kedjans utbud är detsamma i princip överallt.

Det är nästan alltid längts ut i produktionskedjan som arbetsförhållandena är sämst och där priset för arbete är som lägst. Och tyvärr har företagen sällan någon koll på den produktionen, enligt Oscar Ernerot, ombudsman på LO:s internationella enhet.

– H&M kan knappast vara förvånade över att det blir ett väldigt lågt pris, men priset för människan väldigt högt, säger han.

Ernerot anklagar också regeringen för senfärdighet. Sverige har ännu inte ratificerat ILO:s protokoll mot slavarbete.

– Om ett land som Niger kan göra det är det ju väldigt märkligt att Sverige med en regering som leds av en före detta fackföreningsledare inte kan göra det, säger Ernerot.

Med den stora flyktingvågen som kommer till Sverige blir godkännandet av ILO-protokollet extra aktuellt och viktigt, då risken ökar för att hamna hos arbetsgivare som är mindre nogräknade, enligt Ernerot.

Även Lee, Wrangler, La Redoute och Foot Locker har varit Turkmenbasjis kunder, men säger sig ha brutit samarbetet. Mango, också utpekat av fabriken som kund, vägrar svara på TT:s frågor.

Att inse risken att tvångsarbete förekommer i Turkmenistan är ”ofattbart enkelt” enligt Matthew M Fischer-Daly, samordnare vid The Cotton Campaign, ett internationellt nätverk mot tvångsarbete. Han påpekar att bland annat Internationella arbetsorganisationen (ILO) i åratal har rapporterat om sin oro för tvångsarbetet inom Turkmenistans bomullssektor.

– Bara att knappa in ”bomull” och ”Turkmenistan” i en webbläsare leder till rapporter och organisationer man kan kontakta för att få mer information, säger han.

Rapporterna säger att tiotusentals framför allt offentliganställda årligen tvingas ut på fälten, annars kan de förlora sina jobb. Arbetsförhållandena beskrivs som gräsliga. Viktiga samhällsfunktioner blir också lidande: utan lärare går skolbarn miste om undervisning, sjuka får inte vård.

Turkmenbasji har inte svarat på TT:s frågor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.