Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kläder stor miljöbov

Svenska hushåll handlar kläder som aldrig förr. I snitt konsumerar varje svensk 15 kilo kläder per person och år. Trots att tillverkningen tär på miljön slutar det mesta snabbt som sopor, visar nya siffror.

Det senaste decenniet har textilimporten till Sverige ökat med cirka 40 procent. Varje år tas ungefär 130.000 ton kläder och hemtextil in i landet visar den kartläggning som Svenska miljöemissionsdata, SMED, gjort på uppdrag av Naturvårdsverket. Det motsvarar ungefär 15 kilo, eller 90 t-tröjor, per person och år.

– Det stämmer väl med bilden att kläder är billigt och att vi bara köper mer och mer, säger Anna Nordin på Naturvårdsverket.

Det syns också i våra soppåsar. Varje år slänger vi i snitt 8 kilo kläder per person.

– De eldas sedan upp i kommunernas fjärrvärmeverk, men det vore bättre för miljön om kläderna återanvändes, säger Anna Nordin.

Ändå är det inte soporna i sig som står för den stora miljöbelastningen när det gäller kläder. Det är tillverkningen som är det stora problemet. Många bomullsodlingar är till exempel storkonsumenter av både vatten, konstgödsel och bekämpningsmedel. Nyligen kom en studie som Kemikalieinspektionen låtit göra som visar att det i snitt går åt 3 kilo kemikalier för att tillverka en vanlig t-tröja i bomull.

I andra fall tillverkas tygerna med olja som råmaterial. Sedan tillkommer hela tillverkningsledet där tygerna ska färgas, tryckas och ytbehandlas.

– I alla dessa led belastas miljön och arbetsmiljön för dem som arbetar med det. I många stora textilproducerande länder saknas dessutom både skyddsutrustningar och reningsanläggningar, säger Weronika Rehnby på Naturskyddsföreningen.

Hon arbetar med textilier inom organisationens egen miljömärkning ”Bra miljöval”. För att ett plagg ska få deras märkning ställs krav i alla led – både på färger, kemikalier och processer som används i tillverkningen.

– Det som gör det extra svårt med kläder är att de produceras så långt borta. Hela kedjan fram till butik måste kunna detta – och konsumenter måste sluta bete sig som om kläder vore smågodis.

Vi slänger åtta kilo om året

• Under 2008 importerades drygt 131 000 ton kläder och hemtextil till Sverige. Det motsvarar en ökning på cirka 40 procent det senaste decenniet. Räknat per person blir det 15 kilo.
• Under ett år slänger varje svensk i snitt 8 kilo kläder i soporna. Liknande mönster finns även på andra håll. Myndigheter i Storbritannien rapporterar att konsumtionen av kläder och textilier där har ökat med 50 procent sedan 1999.

Källa: Svenska miljöemissionsdata

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.