Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 09:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kladhandlare-om-krisen-70000-jobb-kan-vara-hotade/

Ekonomi

Klädhandlare om krisen – 70.000 jobb kan vara hotade

Besöken hos August Bard Brinéus e-handelsbolag Asket har ökat, men försäljningen backar.
Besöken hos August Bard Brinéus e-handelsbolag Asket har ökat, men försäljningen backar. Foto: Mickan Palmqvist

Omkring 70.000 jobb kan vara hotade inom handeln befarar Svensk Handel. På måndagen ansökte klädkedjan RNB om rekonstruktion för Polarn O. Pyret och Brothers. Utslagningen i den redan pressade modesektorn kan nu snabbas på ytterligare. 

– Sällanköpsvaror som kläder hamnar långt ner i behovshierarkin, säger August Bard Bringéus, grundare till e-handelsföretaget Asket. 

Företaget Asket säljer kläder på nätet och har under flera år haft en kraftig tillväxt. Pengar och krut har lagts på att bygga upp företaget, med allt ifrån att etablera ett lager till att få leveranser att fungera. Nu sitter Asket med kläder för miljonbelopp på väg som inte kan skickas tillbaka till fabrikerna, samtidigt som försäljningen sjunkit med 60 procent på bara några veckor. 

– Vi har ingen krigskassa, säger August Bard Bringéus, en av grundarna till företaget. 

Besöken på hemsidan har ökat den senaste tiden, men köpen är färre. 

August Bard Bringéus, grundare till e-handelsföretaget Asket.
August Bard Bringéus, grundare till e-handelsföretaget Asket. Foto: Mickan Palmqvist

– Fler är hemma men har en osäker ekonomi. Sällanköpsvaror som kläder hamnar långt ner i behovshierarkin, säger August Bard Bringéus. 

En tredjedel av heltidspersonalen kommer att permitteras, berättar han. Studenter som exempelvis jobbar inom kundtjänst och annan deltidspersonal pausas helt. Alla kostnader som inte är akut nödvändiga för att driva vidare verksamheten kapas. 

– De senaste tio dagarna har allt exploderat. Skalan av krisen har blivit allt mer tydlig, säger August Bard Bringéus. 

Kläderna tillverkas i Italien, Portugal och Rumänen. Kapaciteten har minskat när fabriksarbetarna inte längre kan arbeta axel mot axel. 

Störningar i leveranserna märktes av när Portugal stängde sina skolor. De flesta sömmerskor är enligt Bard Bringéus kvinnor som inte kan jobba när de förväntas ta hand om barnen. Samtidigt påverkas de små familjeägda fabrikerna också negativt om Asket skjuter på betalningar eller delar upp leveranser. Balansgången är svår.

”Fler är hemma men har en osäker ekonomi. Sällanköpsvaror som kläder hamnar långt ner i behovshierarkin”, säger August Bard Bringéus.
”Fler är hemma men har en osäker ekonomi. Sällanköpsvaror som kläder hamnar långt ner i behovshierarkin”, säger August Bard Bringéus. Foto: Mickan Palmqvist

– Vi måste värna om de små fabrikerna för vi behöver dem när det här blåser över, August Bard Bringéus. 

Branschorganisationen Svensk Handel uppskattar det till 70.000 svenska jobb som är i fara, baserat på en enkät som gjorts bland medlemsföretagen förra veckan.

– Vi tror att det är representativt för hela branschen, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel. 

Det är enligt henne framför allt vid stora, folktäta ställen som varuhus och gallerior som försäljningen rasat som mest.  

– Där pratar man om tapp på 70–90 procent. Där butikerna ligger glesare ser man lite mindre tapp men det rör sig om mellan 60 och 90 procent i minskad försäljningsvolym som helhet, säger Karin Johansson. 

Karin Lindahl
Karin Lindahl Foto: Pressbild

Siffran är snarlik för Karin Lindahls Indiska. För drygt två år sedan gick hon in och köpte hela klädkedjan för sina egna sparpengar. Företaget var då i kris men började nyligen vända uppåt igen – tills nästa smäll kom. 

– Det är jädrigt svettigt, säger Karin Lindahl. 

Sedan den 12 mars har Indiska haft 50-80 procent färre besökare i butikerna och tappat 60 procent av försäljningen. Stockholms- och Göteborgsområdet är värst drabbat. 

– Nu handlar inte krisen längre enbart om sjukdomen utan också om oron för varje persons privatekonomi. Även personer som vågar sig ut handlar i lägre grad, säger Karin Lindahl. 

Butikerna i Norge håller tillfälligt stängt från nästa vecka. Där har 50 anställda permitterats. I Sverige ska arbetsstyrkan hållas till ett minimum och det kan bli aktuellt med permitteringar även här. Flera butiker har fått förkorta öppettiderna. 

– Jag är väldigt oroad och tror att det inom några dagar måste till kraftfulla paket. Inget företag kan från en dag till en annan tappa 60-70 procent av intäkterna, säger Karin Lindahl. 

Klädföretaget Asket.
Klädföretaget Asket. Foto: Mickan Palmqvist

H&M har hållit butiker stängda världen över i takt med virusets spridning. I veckan som gått har klädkedjan tillfälligt stängt 460 butiker i Tyskland samt 590 butiker i USA. Under helgen kom besked om att man även slår igen samtliga butiker i Storbritannien. 

I Norge har 60 procent av kedjans arbetsstyrka permitterats, ungefär 2.000–3.000 anställda. På frågan om det blir aktuellt att permittera personal även i Sverige svarar bolagets presskontakt Ia Elf i ett mejl: 

”Vi kan inte utesluta tillfälliga permitteringar även i andra länder, men vi behöver göra en unik analys i varje land och se över den lokala lagstiftningen och i vilka länder det ges stöd från regeringen”.

Svensk handel uppskattar baserat på sin enkätundersökning att ungefär vartannat företag inom detaljhandeln kommer dra ner på personal som en följd av coronaviruset. 

Karin Johansson, vd Svensk Handel.
Karin Johansson, vd Svensk Handel. Foto: Jessica Gow/TT

Det kan handla om alltifrån planerade varsel, permitteringar eller neddragningar kring tillfälligt anställd personal, enligt Karin Johansson på Svensk Handel. 

Delar av branschen var redan innan den här krisen under press. Den ökade e-handeln, internationell konkurrens och konsumenter som prioriterar restauranger och strömningstjänster har snabbt ändrat villkoren för många aktörer. 

– Vi befinner oss i en omstöpning av hela branschen, och det här skyndar naturligtvis på det. 

Hur länge klarar bolagen av att vara i det här läget? 

– En stor kedja kastade in handduken förra veckan, Joy, och det är klart att vi kommer se mer av det. Många handlare är desperata nu. För varje vecka som går kommer det att bli ytterligare butiker och handelsföretag som tvingas lägga ner, säger Karin Johansson.

På måndagen blev det känt att klädkedjan RNB Retail and Brands ansöker om företagsrekonstruktion för varumärkena Polarn O. Pyret och Brothers. Den ekonomiska situationen ska förbättras genom att se över flera led i verksamheterna, däribland hör att omförhandla kontrakt med hyresvärden, se över hur inköpen går till och förändra sortimentet. 

Karin Johansson välkomnar regeringens stödpaket, bland annat delen där staten tar på sig kostnaden för sjuklön under två månader. Men det inte helt utan kritik. 

Att möjligheten till uppskjuten skatt finns är bra tycker hon, men om återbetalningen ska vara förknippad med ränta är det mindre bra.

– Jag ser det som att begära hyra för den livboj man kastar ut för att rädda någon, säger Karin Johansson.

Svensk handel uppskattar baserat på sin enkätundersökning att ungefär vartannat företag inom detaljhandeln kommer dra ner på personal som en följd av coronaviruset.
Svensk handel uppskattar baserat på sin enkätundersökning att ungefär vartannat företag inom detaljhandeln kommer dra ner på personal som en följd av coronaviruset. Foto: Magnus Hallgren

På fredagen presenterades ett nytt krispaket speciellt riktat till småföretag, med utökade krediter och tre miljarder till statliga Almi i syfte att öka utlåningen till mindre företag. 

Den stora osäkerheten i branschen har skapat en rusning till facket och a-kassan. Under mars månad har Handelsanställdas Förbund fått 2.600 nya ansökningar om medlemskap och 4.900 ansökningar till a-kassan. Under förra veckan mer än fördubblades ansökningarna, uppger förbundet.

Daniel Schmidt, detaljhandelsanalytiker på Danske Bank som bevakar H&M, säger att handeln nu står i frontlinjen av vad som sker inom ekonomin. 

– När konsumenter och arbetstagare är påverkade ekonomiskt och dessutom beordrade att arbeta hemifrån blir det få besökare i fysiska butiker, säger han. 

Kommer vi få se en våg av konkurser framöver? 

– Det beror på hur lång tid det här håller på. Jag tror inte att uthålligheten är särskilt stor, säger Daniel Schmidt. 

Han tror att det blir de största aktörerna som överlever krisen. 

– Det är rimligt att tänka sig att det sker en utslagning och en acceleration av den utveckling vi sett.