Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 04:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/klarar-sig-italien-utan-turiststrommarna/

Ekonomi

Klarar sig Italien utan turistströmmarna?

Foto: Peter Loewe

ROM. Covid-19 har varit förödande för den italienska industrin som nu försöker starta på nytt. Nu öppnar landet sig för omvärlden, men klarar italienarna att rädda den viktiga turismen?

Premiärminister Giuseppe Contes regering har kommit med ett krisprogram som omfattar 581 miljarder kronor. Hela 52 miljarder går till att främja den viktiga turistnäringen. Italiens arbetsgivarförbund Confindustria kommer med dystra besked. För perioden mars-april rasar industriproduktionen med mer än 50 procent. Confindustria påpekar i sin senaste rapport att det kommer att ta tid för Italien att komma tillbaka. Skälen är flera: Italiens bnp rasar. 

Från början räknade Italien med att bnp skulle minska med sex procent. Istället blev det hela 9,6 procent. Investeringar uteblir och industrin står stilla med osålda varor och stora lager. Exporten sjunker med nästan hela 16 procent. Med sjunkande bnp och räddningsprogram som omfattar mångmiljarder euro så har nu den italienska statsskulden stigit till hissnande 155 procent av landets bnp.

Tomt på centralstationen i Milan.
Tomt på centralstationen i Milan. Foto: Claudio Furlan/TT

Turistbranschen är särskilt viktig i Italien. Den står för hela tolv procent av Italiens bnp. I vanliga fall ringlar långa köer till sevärdheter i städer som Rom, Florens och Neapel. I dag ser man bara enstaka ströturister som på något sätt lyckats ta sig in i Italien. På den svindlande vackra Amalfikusten är det tomt. Men här har man inte gett upp hoppet om att kunna rädda sommarsäsongen. Andrea Reale är borgmästare i den lilla kommunen Minori, där han också äger ett hotell med 58 rum.

– Mitt hotell har aldrig varit stängt tidigare, men nu är det så. För mig betyder det ett bortfall på 100.000 euro månaden, säger han och tillägger att hotellet kommer att öppna upp tidigast den 1 juli.

Mitt hotell har aldrig varit stängt tidigare, men nu är det så

– Vi kommer att starta upp med vårt närområde. Nu går det inga direktflyg till Neapel, ett område som nordbor uppskattar särskilt, säger han och nämner Henrik Ibsen som stannade länge i Amalfi.

På Amalfikusten planerar man för en säker och trygg vistelse för de besökare som kommer. Därför har Andrea Reale beslutat att hela Minori kommun skall screenas för covid-19: turistguider, busschaufförer, kockar och butiksinnehavare. Något som är relativt lätt att göra för en rik kommun som endast har 2.700 invånare. I en miljonstad som Neapel är scenariot förstås helt annorlunda. 

I huvudstaden Rom är alla de stora lyxhotellen stängda. Besökarna är så få att det inte skulle löna sig att öppna upp berättar en hotellägare som vill förbli anonym. 

Hela Italien är drabbat av denna turistkris och nu ska bidrag på drygt 50 miljarder kronor rädda jobb i resebranschen. Värst drabbat är Lombardiet, där staden Milano hade många turister som kom för att shoppa kläder. I dag kommer förstås ingen. 

Foto: TT

Fortfarande insjuknar 400 nya patienter i covid-19 varje dag. Den viktiga skillnaden i dag är att de som blir friska nu är många fler än de nya fallen. På Sicilien har antalet insjuknande stannat på 3.400. En mycket låg siffra för en ö som har fem miljoner invånare. Men det har förstås räckt för att få eller inga gäster vill åka dit. Avbokningarna har haglat, berättar Giuseppe Macca som hyr ut lägenheter till turister på populära orter som barockstaden Noto och nära staden Syrakusa med närliggande sandstränder.

– Det som var totalt fullbokat redan för sex månader sedan är nu tomt och ledigt, säger Giuseppe Macca med sorgsen röst på telefonen.

I klartext så kommer många att välja att ställa in sin semester för att rädda familjens ekonomi

Men han hoppas fortfarande på att viruset skall försvinna. I så fall hoppas han kunna rädda den senare delen av sommarsäsongen. Däremot har flera kulturinslag, som teaterföreställningarna på den grekiska teatern i Syrakusa, ställts in.

– Men det är inte säkert att turistsäsongen går att rädda. Många personer som jobbar inom olika branscher försöker säkert ta igen de inkomster som de gått miste om. I klartext så kommer många att välja att ställa in sin semester för att rädda familjens ekonomi, säger Giuseppe Macca till DN.

 

Ämnen i artikeln

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt