Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Klarna har fått banktillstånd

Sebastian Siemiatkowski, grundare och vd Klarna.
Sebastian Siemiatkowski, grundare och vd Klarna. Foto: Nils Jorgensen/REX

Betaltjänstbolaget Klarna har fått banktillstånd. Men bolaget kommer inte att bli en vanlig bank med bolån och pensionssparande.

– Frågan är om man någonsin kommer att se Klarna som en bank som alla andra, säger vd Sebastian Siemiatkowski till DN.

Klarna, som förmedlar betalningen mellan kunder och företag, fick på måndagen av Finansinspektionen det tillstånd de sökte för snart två år sedan.

Men det är en bank som inte kommer att hålla på med lån eller långsiktigt sparande. I stället handlar det om att utveckla det område som Klarna redan är inne på: betaltjänster.

– När det gäller allt som har med folks dagliga betalningar – kort, bankkonton och så vidare – så är det vår ambition att leverera tjänster som gör det enklare och smidigare än vad det är i dag, säger Sebastian Siemiatkowski.

Han anser att de tjänster som finns i dag är i hög grad ”klumpiga och inte särskilt användarvänliga”. De kan förenklas och bli tydligare.

Siemiatkowski är också övertygad om att digitaliseringen och globaliseringen kommer att förändra bankvärlden. Det kommer att leda till att olika företag kommer att specialisera sig, på bostadslån, på sparande – och på betalningar.

– Vi tror att den trenden kommer att ske med alla banktjänster, säger Siemiatkowski.

– Vi vill vara en global aktör som är bäst på allt som har med betalningar att göra och snarare jobba i partnerskap med dem som sysslar med bolån eller sparande, tillägger han.

Fakta. Klarna

Ett av Europas största betaltjänstbolag.

Finns i 18 länder och har 60 miljoner kunder.

Har 1.500 anställda och hade intäkter på cirka 3,6 miljarder kronor 2016.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.