Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 14:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/klarnas-vd-sebastian-siemiatkowski-jag-kunde-inte-hantera-alkoholen/

Foto: Anette Nantell
EKONOMI

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski: Jag kunde inte hantera alkoholen

Han var den fattiga i klassen, barn till två polacker. I dag är hans bolag värt 54 miljarder kronor. Men på vägen dit har tiotusentals svenskar skickats till kronofogden.

När han träffar DN:s Linus Larsson och Anette Nantell berättar Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski om förmögenheten och vredesutbrotten.

Men också för första gången om sitt liv som nykter alkoholist.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 13 Sebastian Siemiatkowski grundade Klarna som student. I dag uppgår hans förmögenhet till 4,3 miljarder kronor.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 13 För två år sedan fick Klarna godkänt av Finansinspektionen att kalla sig bank. Men kritiken mot att kunderna lockas att ta lån har fortsatt.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 13 Att söka till Handelshögskolan beskriver Sebastian Siemiatkowski som ett icke-beslut, eftersom det fanns så mycket olika saker han kunde göra efteråt.
Foto: Anette Nantell
Bild 4 av 13 Sebastian fastnar i snurrdörren in till Klarnas entré på Sveavägen. Han får tvinga upp den med lätt våld.
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 13 Klarna är i dag det högst värderade bolaget inom finansiell teknik i Europa.
Foto: Johan Heikensten
Bild 6 av 13 Entrén till Klarnas kontor på Sveavägen i Stockholm badar i blått ljus.
Foto: Anette Nantell
Bild 7 av 13 Klarnas vd var länge känd för hård ledarstil och vredesutbrott. I dag har han förändrats, säger han. Bland annat tack vare terapi.
Foto: Anette Nantell
Bild 8 av 13 Av Klarnas tre grundare är Sebastian Siemiatkowski den enda som är kvar i bolaget.
Foto: Anette Nantell
Bild 9 av 13 Reklamfilmerna med rapartisten Snoop Dogg har fått stor uppmärksamhet, men också kritik. Nyligen stoppades två av dem av Konsumentverket, eftersom de ansågs bryta mot kravet på måttfullhet i marknadsföring av lån och krediter.
Foto: KLARNA/MEGA
Bild 10 av 13 Åtta år har gått sedan Sebastian Siemiatkowski slutade dricka alkohol. I dag är han tacksam att han insåg problemet i tid, säger han.
Foto: Anette Nantell
Bild 11 av 13 Sebastian Siemiatkowski syns ofta i jeans och huvtröja. Men inte när han 2017 tog emot utmärkelsen Näringslivsmedaljen från Kronprinsessan Victoria.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bild 12 av 13 En vanlig arbetsvecka för Klarnas vd är omkring 60 timmar lång, säger han. Lång, men inte längre än att han hinner hämta på förskolan ibland.
Foto: Anette Nantell
Bild 13 av 13 Det var Sebastians nuvarande fru Nina Siemiatkowski som gjorde klart för honom att han behövde sluta dricka.
Foto: Charles Hammarsten/TT