Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Klart för svenska ungdomar att söka gratis Interrail-kort

Nu kan 18-åringar ansöka om gratis interrail-kort.
Nu kan 18-åringar ansöka om gratis interrail-kort. Foto: Pieter Ten Hoopen

Nu kan svenska 18-åringar ansöka om gratis tågbiljetter till Europa. Totalt delar EU ut Interrail-kort till 15.000 ungdomar som kan få möjlighet att se Europa i upp till 30 dagar utan att betala för sin resa. 

På tisdagen öppnade anmälan till EU-projektet ”Discover EU”. Nu kan alltså alla EU-medborgare som är 18 år ansöka om ett gratis resekort som gäller mellan 9 juli och 30 september. Kortet gäller främst tåg, men även bussar och färjor.

Ansökan görs på Europeiska ungdomsportalens hemsida. Kraven är att den sökande ska ha fyllt 18 år senast den 1 juli och vara medborgare i något av EU:s medlemsländer. Utöver det gäller det att den sökande redogör för sin planerade resa, som måste gå till minst ett annat EU-land och högst fyra. Den som är 19 eller äldre kan inte ansöka om kortet. 

Totalt delas 15.000 kort ut till ungdomar i hela EU. Korten fördelas mellan länderna enligt ett kvotsystem som bygger på landets befolkning i förhållande till den totala folkmängden i EU. Sverige får preliminärt 293 resekort att dela ut. 

Eftersom att alla 18-åringar inte kan dela på 293 resekort görs urvalet utifrån ett Europa-quiz med fem frågor och en utslagsfråga. 

Hur stor konkurrensen är för de sökande vill projektledaren Mathieu Orphanides inte svara på, eftersom att utslagsfrågan i quizet är just hur många som ansökt om kortet.

Anmälan är fortsatt öppen till den 26 juni. Innan 6 juli ska de som valts ut direkt eller står på reservlistan ha fått ett mejl med vidare information. 

Syftet är, enligt hemsidan, att europeiska ungdomar ska kunna få chansen att resa till andra länder, upptäcka Europas kulturrikedom, träffa nya vänner och hitta sig själv. 

Storbritanniens 18-åringar är också välkomna att ansöka om Interrail-kortet och det går även bra att planera sin resa dit, trots Brexit. 

Projektet finansieras av EU:s budget och de 15.000 resepassen kostar ungefär 12 miljoner Euro. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.