Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Klart” twittrar Antonov

Strax efter att beskedet kom från Riksgälden att Vladimir Antonov välkomnas som delägare i Saab var denne ute och twittrade om händelsen.

"done:)" skriver Vladimir Antonov på mikrobloggen Twitter, alltså "klart".

Han tackar för allt stöd, speciellt till "VM, JAJ, LC och Max (vår chefsjurist)", det vill säga Spykers vd Victor Muller, Saabs vd Jan Åke Jonsson, och Antonovs talesperson i Sverige Lars Carlström.

Den snart 36-årige Vladimir Antonov tvingades bort som storägare i Spyker Cars när det bolaget stod i begrepp att köpa Saab i februari 2010.

Det skedde efter motstånd från säljaren GM.

I en rapport till regeringen kort före GM:s nedläggningsbeslut, gjord av amerikanska undersökningsföretaget Kroll, beskrivs Antonovs långvariga konflikt med en högt uppsatt person inom ryska centralbanken och hans kontroverser med brittiska finansinspektionen.

Rykten om penningtvätt och inblandning i mord tas också upp och avfärdas. Kroll konstaterar dock att det behövs mer undersökningar vad gäller anklagelserna om penningtvätt. Rapporten bygger i mångt och mycket på medieuppgifter och på Antonovs egna ord.

En rapport som Antonov själv har beställt av undersökningsföretaget IPSA International visar att han inte gjort något brottsligt.

Antonov föddes i Navoi i Uzbekistan. Familjen flyttade till Tadzjikistan där fadern som var ingenjör jobbade med urananrikning. Farfadern var med och byggde upp Sovjetunionens atomprogram.

Han utbildade sig till ekonom. 1999 började han som 24-åring att bygga upp sitt bankimperium genom att köpa en stor andel i en bank på fallrepet, enligt egen utsago med pengar han fått som bonus från sitt jobb som bankanställd.

Fadern Aleksandr Antonov började jobba i bankgruppen. Han utsattes för ett mordförsök 2009.

Antonovägda Convers Group äger banker i Ryssland, Litauen, Lettland, Panama och Dominikanska republiken.

Vladimir Antonov bor numera i London med fru och två barn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.