Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/klartecken-for-barsebacksrivning/

Ekonomi

Klartecken för Barsebäcksrivning

Foto: Andreas Hillergren/TT

Rivningen av Barsebäck har fått klartecken av mark- och miljödomstolen. Domen ger Barsebäck Kraft AB rätt att sortera, behandla och lagra radioaktivt och ickeradioaktivt avfall på området tills vidare, rapporterar Sydsvenskan.

TT Text

Det är fortfarande oklart var högaktivt avfall från det nedlagda kärnkraftverket ska förvaras och därför anges ingen slutpunkt i domen.

– Trist att man inte tar ställning till när vi ska bli av med eländet, säger Pia Almström (M), kommunalråd i Kävlinge, till tidningen. 

Kommunen skulle vilja använda området för att anlägga en sjöstad vid Öresund, men avstår från att överklaga domen. Nu byggs i stället ytterligare ett lager för förvaring av avfall på området.

Rivningen ska enligt planen inledas runt 2028 och kommer att ge upphov till mer än 400 000 ton rivningsmassor.

Läs mer: ”Det är så dags att vakna nu.” 

Läs mer: Vemod och stolthet när Ringhals 2 stängdes. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt