Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Klartecken för självkörande bilar i Sverige

Volvo Cars vill satsa på självkörande bilar.
Volvo Cars vill satsa på självkörande bilar. Other: Björn Larsson Rosvall/TT

Regeringen ger grönt ljus för självkörande bilar på svenska vägar. Från i sommar kan företag få tillstånd.

Beslutet om självkörande fordon fattades vid torsdagens regeringssammanträde. Det innebär att Transportstyrelsen kommer få ge tillstånd till företag som vill starta tester. Myndigheten får också i uppdrag att ställa krav på verksamheten.

Tester har varit möjliga tidigare, men då endast efter dispens från Transportstyrelsen.

För att få köra på svenska vägar måste bilarna, trots den självkörande tekniken, ha en förare. Förordningen som antogs slår öppnar dock för att det inte är en person som sitter i förarsätet. I stället krävs en förare "i eller utanför fordonet".

I USA pågår sedan flera år testverksamhet med självkörande bilar. Uber och Google är några av bolagen som har eller har haft fordon på vägarna. I fallet Uber har projektet omgärdats av kontroverser. Först inleddes tester i San Francisco, men utan det nödvändiga tillståndet. Det fick lokala myndigheter att förbjuda bilar, varpå de flyttades till Arizona, en delstat som har gjort sig känd för sina tillåtande regler för experimentella fordon.

Även där fick experimentet dock ett snöpligt slut. En av Ubers specialbyggda Volvobilar kraschade så allvarligt att fordonet hamnade på sidan.

I Sverige siktar Volvo Cars på att testa sina självkörande bilar på gatorna under 2017. Där ser man positivt på dagens besked.

– Vi välkomnar att regeringen arbetar för att tillåta testverksamhet och på sikt även en lagstiftning som permanent tillåter självkörande bilar på vägarna, säger presschef Annika Bjerstaf.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.