Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-27 01:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/klimatsmart-protein-av-moglig-svensk-arta/

Ekonomi

Klimatsmart protein av möglig svensk ärta

Bild 1 av 6 Experiment pågår. Pia Qvarnström mäter upp sporerna som är det som får de gula ärtorna att fermenteras och bli tempe. Sporerna kommer från mögelsvampar och är importerade från Indonesien, som är tempens hemland. ”Jag ser inte min tempe som en köttersättningsprodukt”, säger Pia Qvarnström. Foto: Magnus Hallgren
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 6 I värmeskåpet blir ärtorna till tempe.
Bild 3 av 6 Den gula ärtan har en mycket låg klimatpåverkan.
Bild 4 av 6 Torkade gula, svenska ärtor.
Bild 5 av 6 Sporer från mögelsvampar.
Bild 6 av 6 Seitan.

Södertälje. Gröna alternativ till kött är ett måste när klimatångesten knackar på dörren och koldioxidutsläppen är högre än vad jorden kommer att klara.

Kanske kan nu ett ärt-experiment vara med och flytta vår köttätande svenska befolkning in i en mer vegetarisk framtid.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in