Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Klyftan mellan världens fattiga och rika överdriven”

Foto: Anette Nantell

Många av världens fattiga är inte utblottade, men deras tillgångar finns inte registrerade. Det rör sig om fem miljarder människor som vill hävda sin rätt. Det menar Hernando de Soto, en peruansk ekonom som vill ändra på detta.

Vid det här laget är Hernando de Soto världsberömd. Han har gett ut några mycket uppmärksammade böcker, varav ”Kapitalets mysterier” finns på svenska.

Bokens undertitel säger vad det handlar om: ”Varför kapitalismen segrar i västerlandet och misslyckas på andra håll”.

Hernando de Soto ger själv svaret. Enligt honom beror det på att fattiga länder inte har ordning på vem som äger vad. Då fungerar inte marknadsekonomin. Bristen på rättssäkerhet är då total. Utan registrerad egendom går det inte att bilda bolag och finns inga panter som ger möjlighet att ta lån. Ingen kan säkert veta att tillgångarna inte stjäls eller plötsligt dras in till staten.

– Mohamed Bouazizi, tunisiern som gav upphov till den arabiska våren, var i en sådan situation. Han var en småföretagare som utsattes för övergrepp och blev av med allt. Hans protest var att begå självmord genom att bränna upp sig och många andra gjorde likadant, säger Hernando de Soto till DN.

Arabiska våren började inte som en religiös revolt, utan som de rättslösa entreprenörernas protest.

Han är i Stockholm för att ta emot ett internationellt pris för forskning om entreprenörskap och Mohamed Bouazizi är hans hjälte:

– Arabiska våren började inte som en religiös revolt, utan som de rättslösa entreprenörernas protest. Det var hoppfullt, även om resultatet sedan tyvärr blev ett helt annat.

Men ISIS borde kunna bekämpas på liknande sätt som Sendero Luminoso: att man ger människor rätten till vad som i praktiken redan är deras egendom, poängterar de Soto.

Han värjer sig dock mot kritik om att tro att småskalig kapitalism skulle lösa världens alla problem. Men enligt honom måste ägandet ändå klaras ut, om en folkvald regering ska kunna få tillräckligt stöd.

Hernando de Soto har grundat ett oberoende forskningsinstitut i Perus huvudstad Lima. Men själv är han inte forskaren som sitter på sin kammare. Hans idéer ska i stället användas för att ändra samhället.

– Det började i Peru, där vi lyckades få stopp på det inbördeskrig som drevs av kommunistiska gerillan Sendero Luminoso. Stödet för den rörelsen försvann när bönderna fick sina rättigheter fastställda, däribland att äga den jord som de sedan länge hade brukat.

De Soto har varit med och stöttat reformer av liknande slag i många länder, alltifrån Egypten till Haiti. Resultaten har inte varit lika goda överallt, eftersom mycket beror på vad makthavarna släpper igenom.

– Men jag tror mer på att gripa in när det verkligen behövs än på övergripande refomer. Jordreformerna i Latinamerika har misslyckats, i brist på stöd, framhåller han.

På senare tid har Hernando de Soto gett sig i debatt med franske ekonomen Thomas Piketty, som enligt honom beskriver verkligheten fel.

Skälet är, även här, att tillgångar och egendom i många länder inte finns registrerade. De fattigas position framstår då som sämre än den faktiskt är.

– Vi lever i olika världar, där Piketty på ett etnocentriskt sätt utgår från hur det ser ut i USA och Europa. Men förhållandena i andra länder kan inte utan vidare jämföras med den rika världen.

Klyftorna mellan rika och fattiga överdrivs, anser Hernando de Soto. Det viktigaste är inte fördelningen av inkomster, utan hur möjligheterna till utveckling ser ut.

Själv har han varit med om att upprätta Världsbankens index över företagande, där en ranglista med alla länder årligen presenteras.

Men det mest kända debattinlägget på senare tid är när Hernando de Soto förklarar för påven vad denne ska säga om hur USA behandlar papperslösa invandare från Mexiko. Det är hårda ord som han begär från kyrkans överhuvud.

Fakta/Hernando de Soto

  • Peruansk ekonom, grundare av institut för frihet och demokrati i Lima. Är inriktad på äganderätt och informell ekonomi. Fungerar som internationell rådgivare.
  • Författare till kända böcker, däribland "Kapitalets mysterium. Varför kapitalismen segrar i Västerlandet och misslyckas på alla andra håll".
  • Har aktivt medverkat till att fattiga ska få äganderätten till sådana tillgångar som de redan nyttjar.
  • Är i Sverige för att ta emot priset "Global Award for Entrepreneurship Research".
  • Född 1941. Placerades 2004 av Time Magazine som en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.