Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Knepigt hitta rätt försäkring till barnen

Rebecca Karlström och hennes sambo Ola Holmgren väntar sitt andra barn i april. De planerar att teckna en barnförsäkring så snart som möjligt.
Rebecca Karlström och hennes sambo Ola Holmgren väntar sitt andra barn i april. De planerar att teckna en barnförsäkring så snart som möjligt. Foto: Beatrice Lundborg

Rebecca Karlström och Ola Holmgren tycker att det är svårt att välja barnförsäkring.

– Vi har letat information på nätet men man vet inte alltid om det man hittar är tillförlitligt, säger hon.

Paret väntar sitt andra barn i april och har varit noggrant med att teckna försäkringsskydd. Rebecca Karlström har en utökad gravidförsäkring och de tecknade en barnförsäkring efter att deras son föddes för två och ett halvt år sedan.

För sonen valde de samma bolag som de hade för sina övriga försäkringar, som hem- och bilförsäkring.

– Det blev Folksam eftersom vi redan hade dem. Men vi läste inte på alls innan vi bestämde oss, säger Rebecca Karlström.

Den här gången har de börjat leta mer aktivt, framför allt på nätet, men de tycker att det är svårt att värdera det de läser. En del sajter innehåller information men är samtidigt inriktade på att sälja försäkringar.

Inför den här artikeln har Rebecca Karlström och Ola Holmgren tipsats om att läsa jämförelsen på konsumenternas.se. De tycker att informationen är bra i stort och reagerar på att den inte marknadsförs bättre.

– Många vet inte om att den finns och det är ingen som berättar det heller, säger Rebecca Karlström.

Ola Holmgren håller med och tycker att barnavårdscentralerna borde sprida att det finns en oberoende jämförelse av barnförsäkringar.

– Barnavårdscentralen är ofta den första kontakten när man fått barn och därför förlitar man sig på att få information där, säger han.

Nu när de är mer insatta kommer de att teckna barnförsäkringen så fort som möjligt. Förra gången blev det av först efter ett par månader.

Systemet med att konsumenternas.se poängsätter försäkringarna från ett till fem tycker de är överskådligt. Poängen gör det lätt att få en snabbkoll.

– Men sedan vill man veta vad det är som är så bra med de försäkringar som får högst poäng och då blir det krångligare. Det är svårt att välja ändå, säger Rebecca Karlström.

Innan de läste sammanställningen hade de inte riktigt insett att det ofta är svårare att få försäkra adoptivbarn och barn som fötts för tidigt.

– Jag tycker inte att man borde göra skillnad mellan barn på det här sättet och jag skulle vilja att det blev mer känt att det är så, säger Ola Holmgren.

Rebecca Karlström är inne på samma linje och lyfter fram att riskerna för förtidigt födda barn är mindre än tidigare.

– Vem som helst kan få ett för tidigt fött barn och stå där och inte få något skydd. Trots att det brukar ordna sig för de för tidigt födda så småningom, säger hon.

De är också kritiska till att det är svårt att få ersättning från försäkringarna om barnen till exempel får autism, psykisk sjukdom och adhd.

– Adhd har blivit vanligare och fler och fler bekanta eller deras barn har fått diagnoser och har svårt att få hjälp. Jag tycker att staten borde hjälpa till mer, säger Ola Holmgren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.