Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Knivigt läge för Riksbanken

Börsturbulensen sätter myror i huvudet på Riksbanken när den ska göra prognos för den svenska tillväxten och hur hög den svenska styrräntan ska vara.

Riksbankens penningpolitiske chef Per Jansson säger att det är svårt att värdera hur svenska konsumenter påverkas när börsen svänger upp och ned.

Skulle det vara så att den finansiella oron håller i sig så kommer den att ha inflytande över de prognoser som presenteras vid Riksbankens nästa räntemöte i början av september.

– Det kommer att bli väldigt svårt att göra prognoser, men vi får göra så gott vi kan, säger Per Jansson.

Han säger att det svåraste med att göra en så rättvisande prognos som möjligt är att värdera de förtroendeeffekter som den här typen av oro för med sig.

– Det är väldigt svårt att kvantifiera hur osäkra hushåll kommer att reagera på den svajiga börs som vi ser.

Det kan förväntas att hushållen väntar med att exempelvis köpa nytt kylskåp eller köpa ny bil.

– Det kommer ju att märkas lite grand i aktiviteten. Företagen blir lite mer försiktiga i sina investeringar.

Misstaget som många bedömare gjorde vid den senaste finanskrisen var att tro att det skulle blåsa över snabbare än det gjorde. Och Riksbanken använder sig nu av de erfarenheterna, säger han.

– En lärdom är att det snarare spelar större roll än mindre roll eftersom man tenderar att missa effekterna som kommer från sentiment och förtroende på marknaden.

Jansson säger att Riksbanken omprövar sin räntebana inför varje räntemöte.

– Det är bara att hoppas att den finansiella turbulensen lägger sig lite grand så att det går att räkna på läget. Som det är nu, när börsen går upp och ned 3–4 procent varje dag, är det ett läge då det i stort sett är omöjligt att göra tillförlitliga prognoser.

Men det är något som drar nedåt snarare än uppåt?

– Ja, det får man lov att säga. Riskbilden ligger på nedsidan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.