Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 10:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kocken-forlorade-alla-kunder-oppnade-restaurang-i-hemmet/

Ekonomi

Kocken förlorade alla kunder – öppnade restaurang i hemmet

03:07. Kocken Martin Johanssons cateringfirma slutade att få uppdrag. I stället för att kasta in handduken öppnade Sköndalsbon en restaurang i hemmet.

Kocken Martin Johanssons cateringfirma slutade att få uppdrag. I stället för att kasta in handduken öppnade Sköndalsbon en restaurang i hemmet.

– Jag vill inspirera andra att öppna något liknande, säger han. 

Musiken dunkar från högtalarna. Här i Lilla Sköndal är stämningen på topp, trots det rådande läget i världen. På Karin Larssons väg doftar det grillad mat. Utanför Martin Johanssons radhus köar ett 15-tal grannar. På dagens meny står risotto och grillad kyckling. 

– Många här jobbar hemifrån, så jag tänkte att om kunderna inte kommer till mig får jag komma till dem, säger kocken Martin Johansson. 

För två år sedan startade han sin egen cateringfirma, men allt sattes på spel i mars i år. Plötsligt försvann både små och stora bokningar. Coronakrisen har slagit hårt mot hela restaurangbranschen. 

I kroppen spred sig en känsla av hopplöshet, berättar Martin Johansson. 

– Jag satt och funderade på hur jag skulle göra egentligen och jag hade bokat in ett möte hos Arbetsförmedlingen. En kväll slog det mig att jag kan grilla lunch för mina grannar som antagligen är trötta på att laga mat, säger han. 

Bild 1 av 4
Foto: Josefine Stenersen
Bild 2 av 4
Foto: Josefine Stenersen
Bild 3 av 4
Foto: Josefine Stenersen
Bild 4 av 4
Foto: Josefine Stenersen

Nästa dag öppnade en temporär restaurang som går under namnet ”Nice valley”, som översätts till Sköndal. Grillen tänds varje onsdag, torsdag och fredag. Ambitionen är att erbjuda olika slags kök, till exempel husmanskost och asiatiskt. 

Till en början hade Martin Johansson inga stora förhoppningar. Men han skrev inlägg på nätet och satte upp lappar i området. Budskapet nådde fram – ungefär 80 hungriga kunder besöker grillrestaurangen varje dag. 

Den här dagen är trycket så pass stort att maten tar slut. Martin Johansson tvingas åka till affären mitt i lunchrusningen. Under tiden tar kollegan Therese Andersson över rodret. 

Bild 1 av 4
Foto: Josefine Stenersen
Bild 2 av 4
Foto: Josefine Stenersen
Bild 3 av 4
Foto: Josefine Stenersen
Bild 4 av 4
Foto: Josefine Stenersen

– Jag skulle faktiskt flytta till England och hjälpa till att starta en restaurang. Nu blev det ju inget av med det, så jag är väldigt glad att jag kan arbeta här, säger hon. 

Det är inte så enkelt som att bara öppna en restaurang i hemmet. Bland annat krävs det ett tillfälligt serveringstillstånd, vilket Martin Johansson har ansökt om.

– Jag tror att det finns en större acceptans för verksamheten nu under coronakrisen. Vi pratar ofta med våra grannar som är schysta och har överseende med att det luktar matos i bland, säger han.

Många småföretagare befinner sig i en liknande sits som Martin Johansson. 

– Det handlar mycket om att se var ens kunder är och vilken situation de befinner sig i. Människor behöver fortfarande käka. Det gäller även andra tjänster som städning, säger han. 

Bild 1 av 3
Foto: Josefine Stenersen
Bild 2 av 3
Foto: Josefine Stenersen
Bild 3 av 3
Foto: Josefine Stenersen

Martin Johansson tillägger:

– Alla förstår att det är tufft för vissa. Jag tror det är viktigt att alla slantar in. Oavsett om det är att köpa en lunch av mig eller ha överseende med att nån säljer sina prylar på gatan. 

Läs mer om småföretagare:

Sista tältmakaren håller symaskinen i gång 

Hans Strandberg: Småföretagarna känner sig äntligen sedda