Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kolla om du får tillbaka på skatten

Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Årets deklaration börjar 22 mars. Men redan på måndagen fanns en möjlighet att kolla deklarationen. ”Vi testar olika funktioner inför den officiella öppningen”, säger Kay Kojer på Skatteverket.

På tisdagen blev det möjligt att gå på Skatteverkets inkomstdeklaration och påbörja deklarationen. Tidigare år har en del personer lyckats logga in på tjänsten redan dagen innan. Detta beror inte en brist i systemet och är inte ett problem. Det är Skatteverket som låter det ske.

Läs också: Då får du tillbaka på skatten

– Vi har sett att många, år efter år, försöker komma in dagen innan deklarationen startar. Vi släpper då igenom vissa för att testa sidan, säger Kay Kojer, verksamhetsansvarig för e-deklaration på skatteverket.

2015 var det 96.000 personer som försökte ta sig in på sidan för deklaration dagen innan den officiella startdagen. Kay Kojer vill inte säga vilka som har möjlighet att ta sig in på sidan i förväg eller under vilka tider. Men möjligheten att man lyckas komma in dagen innan fanns även i år.

– Vi delar inte ut information i förväg vilka som släpps in dagen innan. Men det gäller vissa typer av deklarationer vid vissa tidpunkter, säger han.

Rekordmånga deklarerade elektroniskt 2015. Av de 7,7 miljoner som deklarerade så ska 5,5 miljoner av dessa ska ha gjort det på elektroniskt vis. Det förväntas bli fortsatt ökning även i år för elektronisk deklaration med upp till 300.000 fler.

Även antal personer som deklarerade med mobilt bankid har stigit kraftigt de senaste åren. 660.000 personer använde sig av tjänsten år 2014, och över 1,5 miljoner gjorde det förra året. Förra året hade 2,5 miljoner svenskar ett mobilt Bankid, siffran har i år stigit till 4 miljoner, enligt Kay Kojer.

– Användandet av mobilt bankid har gjort att folk loggar in under alla timmar på dygnet. Tidigare loggade folk in innan och efter jobbet, men nu är det så lätt att göra det när som helst, säger han.

Foto: TTFoto: TT

Den fortsatta digitaliseringen kring deklarationen ses även på andra håll. Broschyren ”Dags att deklarera” har dragits ner från 32 sidor till 8 i sin fysiska form i år. Den mesta delen av informationen finns nu istället att läsa på Skatteverkets hemsida. Man tror även att Skatteverkets app är en anledning till de nya rutinerna.

– Vi kan se att antalet som loggar in med appen har ökat rejält. Men de flesta av dessa väjer ändå att utföra själva deklarationen på datorn, säger Kay Kojer.

Fakta. Viktiga deklarationsdatum
  • 22 mars: E-tjänsterna öppnar
  • 23 mars: Alla som anslutit sig till e-posttjänsten "Mina meddelanden" får en avisering om att det är dags att deklarera.
  • 17 mars–15 april: Pappersdeklarationerna skickas ut
  • 2 maj: Sista dagen att anmäla bankkonto för skatteåterbäring och att deklarera. 

Källa: Skatteverket, TT

Fakta. Då kommer slutskattebeskedet

Juni: För privatpersoner eller företagare som:

  • Deklarerat elektroniskt senast den andra maj.
  • Ska få pengar tillbaka.
  • Har anmält bankkonto.

Augusti: Övriga privatpersoner.

September: Övriga näringsidkare.

Källa: Skatteverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.