Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kommunal äger aktier i Attendo

Fackförbundet Kommunal har 42.000 aktier i vårdkoncernen Attendo – trots ett uttalat motstånd mot vinster i välfärden.

”Kommunal ska verka för att en non-profit-princip är rådande inom vård”, skriver förbundet i en rapport.

Köpet gjordes i samband med att Attendo börsnoterades i november förra året. Det är förbundets största kända aktieinvestering under det fjärde kvartalet, skriver Svenska Dagbladet Näringsliv. Det totala värdet av aktierna är tre miljoner kronor.

Enligt Kommunals rapport från den 20 januari i år finns det en konflikt mellan vinstintresse och de välfärdspolitiska målen:

”Kommunal anser att en nonprofit-princip ska vara rådande inom vård, skola och omsorg”.

Kommunal har däremot inga regler själva mot att investera i privata företag inom vård, skola eller omsorg i välfärden. Aktierna är en del av deras värdepappersportfölj som förvaltas av Swedbank Robur.

– Sannolikt har också förvaltare av våra medlemmars pensionsmedel och försäkringspengar innehav i Attendo, säger Robin Ljungqvist, pressekreterare på Kommunal, till tidningen.

Fackförbundet har däremot regler mot att investera i företag som kan förknippas med pornografi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.