Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kommunal om medlemstappet

Foto: Claudio Bresciani/TT

1.400 personer hade valt att lämna Kommunal på fredagseftermiddagen efter veckans rapportering om fackets krogverksamhet och lägenhetsaffärer. Mycket talar för att antalet gått över 2.000 under helgen.

– Vi har inga dagsfärska siffror förrän på måndag, men grundat på hur det sett ut och på att ganska många hemsidebesökare klickat på länken ”Hur går jag ur Kommunal” så är flera hundra till under helgen en kvalificerad gissning, säger Kommunals pressekreterare Jesper Pettersson.

Aftonbladet avslöjade på torsdagen att Kommunal förlorat över 320 miljoner kronor på krog- och konferensverksamhet. Därefter har nyhetsrapporteringen fortsatt med nakenshower, alkohol, lyxresor och lägenhetsaffärer – bland annat med utrikesminister Margot Wallström som kallar Kommunal för lögnare.

Kommunals kassör Anders Bergström har meddelat sin avgång med motiveringen att han ”inte varit helt sanningsenlig”, men medlemmar har också lämnat facket i protest. På tosdagen sade omkring 700 personer upp sitt medlemskap och på fredagen fram till klockan 16.40 ungefär lika många.

Antalet medlemmar uppgår enligt Kommunals senaste siffror 521.000. Facket har rapporterat en ökning fyra år i rad, med en nettoökning på över 7.500 under förra året. I det perspektivet kan en minskning med 2.000, eller knappt 0,4 procent, låta lite, men om de aktuella händelserna är mer en fråga om pengar eller förtroende vill man inte tala om.

– Det vill jag absolut inte bedöma, men självklart påverkar det förtroendet för förbundet. Och visst är vi fortfarande väldigt många medlemmar, men varenda en är viktig för oss.

Kommunals medlemsavgifter är uppdelade i fem prisklasser anpassade efter inkomst – från 101 till 575 kronor i månaden. Facket har krishanterat på sociala medier, medlemsmejl och en video från ordförande Annelie Nordström som inte kommer att avgå. Inget distrikt har heller höjt någon formell röst om det.

– Det har inte framkommit några fler uppgifter under helgen så mitt förtroende för ledningen finns kvar. Jag tycker att man ska utreda problematiken och skulle det komma fram något då kanske vi omförhandlar vår inställning till kongressen i maj, säger exempelvis Maritha Mähler, Kommunals ordförande för mellersta Norrland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.