Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kommunal-ser-hojd-pensionsalder-som-svek/

Ekonomi

Kommunal ser höjd pensionsålder som svek

Foto: Anders G Warne

Regeringen sviker utslitna kroppar, enligt Kommunals medlemmar. Nu protesterar 25.000 kommunalare mot regeringens beslut att höja pensionsåldern, utan att samtidigt vidta åtgärder för dem som inte orkar jobba så länge.

TT Text

I dag lämnar Kommunals ordförande Tobias Baudin över 25.000 namnunderskrifter från Kommunals medlemmar till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Namnlistorna är en protest mot beslutet om höjd pensionsålder, något de uppfattar som ett svek från regeringens sida. Den lägsta pensionsåldern har nu höjts från 61 till 62 år i ett första steg, och kommer så småningom att ligga på 64 år. Fast det är den genomsnittliga pensionsåldern för Kommunals medlemmar, eftersom de inte orkar med sina tunga jobb längre, enligt Tobias Baudin.

– Beslutet att höja pensionsåldern från den 1 januari i år är ett svek. Regeringen har tagit det utan att säkra åtgärder för dem som inte orkar jobba så länge. Det måste vara möjligt att få sjukersättning, säger Tobias Baudin.

Det handlar om bland annat vårdpersonal, barnskötare och busschaufförer, vars kroppar slits ut av tungt arbete och tuffa jobb, förklarar han. Det måste finnas möjligheter att få förtida pension för den som inte orkar jobba så länge som de höjda pensionsåldrarna innebär, enligt Kommunal. Och de lösningarna skulle ha varit på plats redan då pensionsåldrarna höjdes.

– Vi uppfattade att regeringen sagt att det som pensionsgruppen sagt skulle följas. Men de har inte gjort ett dugg. Vi uppfattade det som sades som ett löfte. Det är regeringen som sviker.

TT: Är ni inte lite sent ute, då beslutet om höjd pensionsålder fattades redan i höstas?

– Redan då pensionsgruppen tog fram förslaget sade vi att det måste till åtgärder, och att mer pengar måste in i pensionssystemet genom höjda avgifter. Men inget har gjorts. Nu måste regeringen agera.

Det är enorm sprängkraft i frågan, understryker han.

Då pensionsgruppen kom överens om att höja pensionsåldern fanns också åtgärdsförslag med för de grupper som inte klarar av att jobba så länge, förklarar han. Men inte då beslutet fattades i höstas.

– Det här är jätteviktigt för våra medlemmar. Vi har bara kört det här via sociala medier, men har fått 25.000 underskrifter på kort tid, säger Baudin.

TT har sökt Ardalan Shekarabi.