Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 17:59 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kommunals-ordforande-avgar-forlat-oss-forlat-mig/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kommunals ordförande avgår: ”Förlåt oss, förlåt mig”

Foto: TT

En rejäl pudel och ett löfte om att avgå – men inte än. Annelie Nordström stannar kvar på ordförandeposten i Kommunal till kongressen i vår och utlovar storstädning i förbundet.

”Förlåt mig”, vädjar Annelie Nordström till fackmedlemmarna.

Beslutet att avgå tog hon på onsdagsmorgonen, berättar Nordström för SVT.

Det var efter ett två dagar långt krismöte med förbundsstyrelsen som fackordföranden Annelie Nordström på onsdagen höll en mycket välbesökt presskonferens på Kommunals högkvarter på Hagagatan i Stockholm.

– Jag avgår vid nästa kongress i maj 2016. Då får medlemmarna välja en ny ordförande som får leda Kommunal in i framtiden. Fram till dess stannar jag kvar och kommer att lägga all min energi på det viktiga arbetet att göra om och göra rätt, sade Annelie Nordström.

Fyra andra facktoppar som tvingats avgå

Krav på avgång har framförts från medlemmar och avdelningar runtom i landet, efter de avslöjanden som började i förra veckan med en granskning i tidningen Aftonbladet. Det har bland annat handlat om uppträdanden av en porrstjärna på förbundets egen krog och vidlyftig representation. Strax innan Annelie Nordström tog plats bakom mikrofonerna på podiet meddelade Kommunal att nästan 10.000 personer sagt upp sitt medlemskap, vilket innebär 3,5 miljoner kronor i månaden i uteblivna avgifter, enligt beräkningar som SVT gjort.

Foto: Alexander Mahmoud
Anneli Nordström. Foto: Alexander Mahmoud

Annelie Nordström medgav att hon kan komma att ompröva sitt beslut att stanna till kongressen om medlemstappet fortsätter i stor omfattning.

Under tvådagarsmötet med förbundsstyrelsen har en åtgärdsplan tagits fram som Annelie Nordström hoppas ska återupprätta förtroendet för Kommunal. Hon menar att det har funnits en osund kultur som måste rensas ut. Det handlar om förbundets hantering av representation, alkoholförtäring liksom det egna restaurangbolaget och fastighetsbeståndet.

– Vi har stannat kvar i en otidsenlig kultur och inte hängt med när värderingarna förändrats. Jag har varit en del av den här osunda kulturen. Det här reningsbadet behöver jag liksom andra, sade Annelie Nordström.

Trots detta anser hon sig vara rätt person att städa upp och uppger att hon har en enhällig förbundsstyrelse bakom sig. Annelie Nordström vädjar om att medlemmarna ska förlåta henne och övriga ledningen trots avslöjandena.

– Kommunal är sina medlemmar. Vi är ledsna för att vi inte tidigare har förstått vidden av det här, väldigt ledsna, men nu förstår vi och vill göra något åt det. Från djupet av mitt hjärta: förlåt mig, förlåt oss, sade Annelie Nordström med en bugning och med handen på bröstet.

Det åtgärdsprogram som styrelsen spikat ska vara genomfört redan i mars/april. Några centrala punkter är:

Ägarstyrningen av det förlusttyngda krog– och konferensbolaget Lyran ska professionaliseras. En extern affärsjurist har redan tillsatts som ny ordförande. Ägandet i nattklubben Metropol Palais avvecklas.

Rollen som tredje vice ordförande och kassör ska få väsentligt mindre befogenheter. Redan i förra veckan avgick Anders Bergström från den posten efter Aftonbladets avslöjanden. Internrevisionen stärks.

Reglerna för alkohol, resor och representation ska stramas upp, liksom policyn för lägenhetsförmedling.

Kommunal står inför en avtalsrörelse där man hållit en hög profil genom att gå sin egen väg och hoppa av samordningen med övriga LO-förbund. Hon medger att den senaste tidens skandaler ger en försvagad position.

– Självklart kommer det här att suga kraft ifrån oss, men vår avtalsrörelse har förberetts grundligt och länge, säger Annelie Nordström.

På onsdagskvällen intervjuades Nordström i SVT och fick frågan när hon bestämde sig för att avgå.

– I morse, när vi hade vår förbundsstyrelse samlad, svarade hon.

– Jag vet att vi har gjort ett antal fel och att jag har lett ett förbund där det har förekommit felaktigheter och det ska jag ta ett delansvar för. Det här är mitt sätt att göra det, säger Nordström i SVT.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill inte kommentera om Annelie Nordströms beslut om avgång var rätt eller fel.

– Det är svårt för mig att säga, jag vet ju inte vilka samtal Kommunal har haft med sina medlemmar och vilka reaktionerna har varit, säger han till TT.

Annelie Nordström bekräftar att turerna kring den hyreslägenhet som utrikesminister Margot Wallström fått av Kommunal har spelat roll när förbundsstyrelsen beslutat att se över sin hantering av fastighetsinnehavet. Margot Wallström har anklagat Annelie Nordström för att ha ljugit om omständigheterna kring hyreskontraktet och åklagare har inlett en förundersökning om misstänkt mutbrott.

– Det är klart att det är en av de saker som gör det helt nödvändigt att se över lägenhetspolicyn, säger Annelie Nordström.

Hon kunde på presskonferensen inte ge besked om hur hon avser att göra med den egna lägenhet i centrala Stockholm som hon har via Kommunal. Enligt Dagens Industri får hon en fallskärm på 2,1 miljoner kronor över tre år när hon avgår.

Detta har hänt

Onsdag 13 januari
Aftonbladet avslöjar att Kommunal drivit restaurang med nakenshow och porrstjärnor, och att höga företrädare för Kommunal åkt på dyra resor, bott dyrt, ätit på lyxkrog och utnyttjat förbundets konferensanläggning på medlemmarnas bekostnad.

Torsdag 14 januari
Nya avslöjanden i Aftonbladet om spritfest i Kommunal för flera hundra tusen kronor.

Fredag 15 januari
Margot Wallström meddelar att hon fått en hyreslägenhet genom Kommunal. Enligt henne har hon av Kommunals ordförande Annelie Nordström fått garantier för att Kommunal lämnar lägenheter till bostadskön.

Lördag 16 januari
Kommunals ledning förvarar att man lyxrenoverat sin representationsvåning i centrala Stockholm, med att den är viktig både när vid internationella besök och i det interna arbetet.

Söndag 17 januari
Statsminister Stefan Löfven kommenterar Margot Wallströms bostadsaffär och säger att han tror på henne, men att hon borde ordnat bostadsfrågan på annat sätt.

Måndag 18 januari
Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption ska granska om Kommunal och Margot Wallström kan ha gjort sig skyldiga till brott.

Tisdag 19 januari
Omkring 10.000 medlemmar har lämnat Kommunal. Margot Wallström välkomnar brottsutredningen: "Jag har inget att dölja".

Onsdag 20 januari
Krismöte hos Kommunal som avslutas med att Anneli Nordström meddelar att hon ska avgå – vid kongressen.

Fakta:Annelie Nordström

Annelie Nordström är 59 år gammal och har varit ordförande i Svenska Kommunalarbetarförbundet sedan 2010.

Hon är från Halmstad där hon började som barnskötare. Redan 1974 som 18-åring blev hon fackligt aktiv i Kommunal, först lokalt, sedan som ombudsman i Halland och från 1981 på Kommunals förbundskontor.

Senare flyttade hon till Vilhelmina för att bli personalchef i kommunen, och var socialdemokratisk landstingspolitiker i Västerbotten mellan 1991 och 1998, då hon blev kommunalråd i Vilhelmina. 2001 var hon tillbaka på Kommunal, först som vårdstrateg och omvärldsbevakare och från 2005 som enhetschef på Kommunals förbundskontors arbetslivsutvecklingsenhet.

2009 valdes hon till förste vice ordförande i Kommunals och blev förbundsordförande året därpå.

Annelie Nordström sitter i LO:s styrelse, Folksam saks styrelse och i Arenagruppens styrelse.

Fördjupning.Kommunalskandalen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.