Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kommunals ordförande om brevet: ”Ingen gentjänst vi krävde”

Kommunals avgående ordförande Annelie Nordström kommenterade i TV4 Nyhetersmorgon brevet som skickades till Margot Wallström.
Kommunals avgående ordförande Annelie Nordström kommenterade i TV4 Nyhetersmorgon brevet som skickades till Margot Wallström. Foto: Alexander Mahmoud

Brevet till utrikesminister Margot Wallström från Kommunals ordförande Annelie Nordström kan ”absolut inte” ses som en begäran om en gentjänst för att hon fått en lägenhet av fackförbundet. ”Det finns ingen sådan koppling” sade Nordström i TV4 Nyhetsmorgon på lördagsmorgonen.

Annelie Nordström blev utfrågad i en längre intervju om Kommunalskandalen på lördagen i TV4. Den inleddes med de senaste avslöjandena om det brev som inte diariefördes av UD – som Kommunal skickat till Margot Wallström, med en begäran att utrikesministern skulle hjälpa till att påverka lönerna inom FN.

Enligt Annelie Nordström kan det absolut inte ses som ett sätt att kräva en gentjänst av Wallström.

– Nej det kan man absolut inte, det var inte ett hemligt brev utan helt öppet som vi ofta har skickat till regeringar i Sverige i från Kommunal eller andra fackliga organisationer. Det är en solidaritetshandling, vi och ett antal andra svenska förbund är med i PSI och vi turas om att skicka brev till regeringar, sade hon till TV4.

TV4: Men dem har du inte gett en lägenhet?

– Det finns inte någon sådan koppling, det är inte så att vi tänker ”nu fick hon en lägenhet av oss, så här gör hon säkert då.”

TV4: Men det här kan uppfattas så?

– Det får åklagaren bedöma, det pågår en förundersökning och jag ska inte vara så frispråkig i media då, förundersökningen får rulla.

På frågan om hur nära vänner hon och Margot Wallström är - en fråga som ställts efter att Wallströms advokat hävdat att de är vänner och Wallström fick lägenehten som en väntjänst – fortsatte Annelie Nordström att hävda att de var ytligt bekanta, och hade träffats ett antal gånger de senaste 20 åren, men att de inte har någon egen relation.

– Det var inte jag som pådyvlade henne något (lägenheten).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.