Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kommunals personliga assistenter varslar om strid

Other: Maja Suslin/TT

Från den 8 september kan 40.000 privatanställda personliga assistenter ta strid mot sina arbetsgivare. Kommunals varsel kan sätta stopp för inhyrning av personliga assistenter och nyanställning hos privata företag.

– En konflikt riskerar att drabba utsatta människor med stort hjälpbehov i sitt dagliga liv, varnar de privata Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund.

Kollektivavtalet mellan Kommunal och Vårdföretagarna gick ut redan den 30 juni, men förhandlingarna har dragit ut på tiden och kärvat rejält. Vårdföretagarna har erbjudit 249 kronor mer i månaden, medan Kommunal krävt löneökningar minst i nivå med den övriga arbetsmarknaden, för assistenternas del 535 kronor i månaden, alltså mer än dubbelt så mycket som arbetsgivarorganisationen vill ge.

Vårdföretagarna hänvisar till att assistansersättningen de senaste åren inte höjts i takt med de kollektivavtalade lönerna, och att detta urholkat företagens betalningsförmåga. Trots den nya höjning som regeringen och Vänsterpartiet på onsdagen enades om stannar ökningen på 4,05 procent de närmsta tre åren, medan arbetsmarknadens parter tidigare i år enades om lönehöjningar på 6,5 procent för samma treårsperiod.

Men företagen har ändå råd, kontrar Kommunal, och hänvisar till en rapport från konsultföretaget KPMG som Vårdföretagarna och Kommunal beställt gemensamt. Enligt rapporten gör vårdföretagen i snitt en vinst på 13 kronor per assistanstimme. Till det kommer den nu utlovade höjningen av assistansersättningen med 4,37 kronor per timme från 2018. Kommunals avtalskrav motsvarar 3,11 kronor i timmen, påpekar Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

– Vi kan inte acceptera att arbetsgivarna vill sidsteppa en enskild grupp på arbetsmarknaden och ge den mindre än hälften jämfört med alla andra, säger hon.

Kommunals ordförande Tobias Baudin understryker att personliga assistenter utför ett mycket viktigt arbete för många människor med funktionsnedsättningar.

– Ska företagen kunna ge bra stöd åt dem som behöver assistans måste de erbjuda bättre anställningsvillkor. Men i stället vill Vårdföretagarna ge lägre löneökningar än någon annan grupp på arbetsmarknaden. Det hotar i längden kvaliteten på assistansen, säger Kommunals ordförande.

Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund varnar i stället för följderna av en konflikt:

– Det här riskerar att tvinga fram lönehöjningar som än en gång är väsentligt högre än höjningen av assistansersättningen. Då kan seriösa och välskötta företag tvingas bort från den svenska modellen och kollektivavtal. Det vore olyckligt, och inte något vi tror att en socialdemokratisk regering önskar.

Varslet om blockad mot inhyrning och nyanställning träder i kraft den 8 september 11.00, om inget avtal träffats dessförinnan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.