Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kommunals vädjan till Wallström: Stoppa lönesänkningar

Foto: Marcus Ericsson/TT

Kommunals ordförande Annelie Nordström har sagt att förbundet inte hade något att vinna på att ge Margot Wallström en lägenhet. Men DN kan nu avslöja att hon så sent som i december försökte påverka utrikesministern i en för Kommunal mycket viktigt fråga.

I ett brev, som aldrig diarefördes på UD, vädjade hon om Margot Wallströms hjälp att stoppa lönesänkningar för FN-personal.

Korruptionsexperter på polisens Nationella operativa avdelningen, NOA, är nu i full gång med att utreda om Margot Wallströms hyreslägenhet kan ha varit en muta. Utredarna har varit i kontakt med Kommunal för att ta del av uppgifter kring hyreskontraktet som Kommunals ordförande Annelie Nordström gav utrikesministern. I avtalet står det tydligt att det är kopplat till Margot Wallströms tjänst. Brottsundersökningen gäller både tagande och givande av muta.

Enligt Wallströms advokat Tomas Nilsson handlar det inte om ett brott eftersom det rör sig om en vänskapsrelation. Det förnekar dock Annelie Nordström som uppger att de endast träffats ett 20-tal gånger sedan 1980-talet.

Foto: Däremot har kommunals ordförande nyligen försökt påverka utrikesministern i hennes tjänst i regeringen. I ett brev från december adresserat "Regeringskansliet utrikesminister Margot Wallström" vädjar Annelie Nordström om utrikesministerns stöd kring ett nytt löneavtal för FN-personal.

Margot Wallström har nära kontakter med FN:s högsta ledning. Under åren 2010 till 2012 var hon stationerad på FN-högkvarteret i New York där hon tjänstgjorde som FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld. I förra veckan lanserade Wallström en FN-rapport om humanitär finansiering på uppdrag av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

I brevet skriver Annelie Nordström att det nya avtalet som skulle innebär kraftigt sänkta löner för anställda inom FN. Hon skriver också att Kommunal "känner allvarlig oro" för det nya avtalet och att de starkt stödjer FN-personalens fackförbund i kampen för bibehållna ersättningar.

Brevet avslutas med en vädjan till Margot Wallström: "Vi ber er därför att se över och föreslå ändringar i ICSC:s Foto: förslag så att inga anställda eller deras familjer får det sämre nästa år än vad de har i dag."

Brevet, som DN nu fått ta del av, är stämplat som ankommet till regeringskansliet den 21 december. Men i postlistorna för perioden, där all inkommande och utgående post ska registreras, finns brevet inte med. Något diarienummer har handlingen inte heller fått.

Enligt UD diarefördes det först i samband med att det lämnades ut till DN på torsdagen.

När Annelie Nordström på en presskonferens tidigare i veckan fick en fråga om det inte kunde uppfattas som en muta att de som intresseorganisation gav utrikesministern en lägenhet svarade hon:

– Det har jag aldrig varit med om att reflektera över överhuvudtaget, vad skulle vi kunna muta utrikesministern med, jag har svårt att förstå det riktigt, sa hon då.

Foto: Annelie Nordströms namnteckning i slutet på brevet. Klicka på bilderna högre upp i texten för att se brevet i sin helhet.

Margot Wallström vill enligt pressekreterare Erik Wirkensjö inte kommentera brevet med hänsyn till den pågående förundersökningen. Men enligt Wirkensjö lämnades Nordströms vädjan utan åtgärd.

– Brevet har inte föranlett någon åtgärd varken från ministern eller departement, säger han.

Chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten mot korruption, som leder förundersökningen om mutbrott, säger att han inte vill kommentera vad som krävs för att det ska klassas som mutbrott.

– För att det ska bli ett straffrättsligt ansvar för mutor så krävs det att de förmåner som det är talan om har varit otillbörliga, vad jag lägger in i det begreppet beträffande den här utredningen vill jag inte gå in på, säger han.

Hur ser du på brevet från Nordström i ljuset av den här mututredningen?

– Vad jag tycker och tänker rörande den här förundersökningen och de uppgifter som framkommer det är inget som jag ventilerar offentligt.

Kände du till det här brevet?

– Det är jag inte heller beredd att kommentera.

Kommunals pressekreterare Jesper Pettersson säger att Annelie Nordström inte vill kommentera uppgifter som är eller kan bli en del av förundersökningen.

Senare på eftermiddagen återkommer Pettersson i ett mejl till DN. Där menar han att Kommunal skickade brevet till Wallström på uppdrag av PSI, det internationella förbundet för offentligt anstälda. Brevet ska ha varit del av en bred kampanj för att påverka lönerna för FN-personal.

”Vi får i de här lägena färdiga brev att bara skriva under, men vi redigerar dem så att de är anpassade till oss”, skriver Pettersson.

Läs mer. Kommunalskandalen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.