Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Kompetensutvisningar het fråga i valrörelsen”

It-specialisten Kerem Yüksel blev utvisad från Sverige, trots sin stora kompetens, och är nu tillbaka i Izmir i Turkiet.
It-specialisten Kerem Yüksel blev utvisad från Sverige, trots sin stora kompetens, och är nu tillbaka i Izmir i Turkiet. Foto: Emre Tazegul

Frågan om kompetensutvisningarna kommer att bli en het potatis i valrörelsen. Det menar Johanna Jönsson som är Centerpartiets migrationspolitiska talesperson.

VAL 2018

Den 18 april presenterade statminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ett nytt system för arbetskraftsinvandring där regeringen vill skilja mellan hög- och lågkvalificerad arbetskraft. 

40 procent av dagens arbetskraftsinvandring handlar om lågutbildad arbetskraft, enligt dem. 

I så kallade enkla yrken där det inte råder någon arbetskraftsbrist, till exempel städning och bärplockning, ska jobben gå till de långtidsarbetslösa och nyanlända som finns i Sverige, aviserade Stefan Löfven på pressträffen.

– Om det finns människor i Sverige som kan utföra jobben så är det onödigt att hämta hit arbetskraft från andra sidan jordklotet, sade han och syftade på den utomeuropeiska arbetskraftsinvandringen som partiet alltså vill strama åt.

Läs mer: ”Migrationsverket håller på med byråkratiskt vansinne” 

Efter pressträffen sade Ylva Johansson till DN att hon hoppas att reglerna inte behöver tolkas lika strikt för de arbetskraftsinvandrare som har en kompetens som motsvarar den som Kerem Yüksel har, även om hon inte vill kommentera hans enskilda fall.

– Om man kan styra så att man har en arbetskraftsinvandring inom de sektorer där det råder brist, så kanske man inte behöver vara fullt så nitisk i alla delarna, sade hon.

Johanna Jönsson, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson.
Johanna Jönsson, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson. Foto: Roger Turesson

Den stora skiljelinjen mellan blocken handlar om synen på vad som är kompetens och inte. Det menar Johanna Jönsson som är Centerpartiets migrationspolitiska talesperson.

– Socialdemokraterna anser att staten ska avgöra vem som är kompetent och inte. Inom alliansen säger vi att det är något som bara arbetsgivarna kan göra.

Till exempel finns det många inom it som inte har någon formell utbildning, men som har kompetens på området, anser hon.

– Vi menar att det bara är arbetsgivaren som kan avgöra vilken typ av kompetens företaget behöver.

Johanna Jönsson vill inte uttala sig specifikt i Kerem Yüksels enkilda fall, men säger att det är många som likt honom har drabbas av karantänsregeln som går ut på att man måste lämna Sverige i några månader innan ens ärende kan behandlas som ett nytt.

– Det är särskilt absurt och inte rimligt att de ska behöva bli bedömda i ett tidigare system, som Migrationsöverdomstolen har underkänt, säger hon och syftar på de så kallade Luciadomarna. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.